Αλβανία: Κατέβασαν νύχτα τις δίγλωσσες πινακίδες στα ελληνικά μειονοτικά χωριά
NewsroomΑντιδράσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας προκαλεί το κατέβασμα των δίγλωσσων πινακίδων από τις επίσημες κρατικές αρχές, στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης στο νότο. Οι πινακίδες αυτές είχαν τοποθετηθεί μόλις λίγες ημέρες πριν.
Συνεργεία της Επιχείρησης Συντήρησης των Εθνικών Οδών από το Αργυρόκαστρο ανάλαβαν υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων, τα μεσάνυχτα, δράση κόβοντας με τροχούς τις πινακίδες στους κεντρικούς δρόμους της Φοινίκης, στις οποίες αναγράφονται, με βάση το νόμο περί μειονοτήτων, τα ονόματα των χωριών στην αλβανική και την ελληνική γλώσσα.
Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τους Έλληνες μειονοτικούς των χωριών που σε μια περίπτωση, στο χωριό Κρανιά, εξελίχθηκε σε συμπλοκή με την αστυνομία που φρουρούσε τα συνεργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι αρχές κατέβασαν τις πινακίδες με το επιχείρημα ότι σε αυτές αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών πρώτα στην ελληνική και μετά στην αλβανική, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλβανικών ΜΜΕ.
Έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη στα Τίρανα κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα.
- «Κτηνώδης και γρήγορος»: Οι σπαρακτικές μαρτυρίες για τον σεισμό στη Βενεζουέλα - «Δεν είχαμε ούτε πέντε δευτερόλεπτα»
- Ο «χάρτης» της εγκληματικότητας στην Ευρώπη - Τα «σκληρά» δίκτυα, οι «πολυεθνικές» και η Ελλάδα
- Ήρθε από την Αίγυπτο στην Ελλάδα το 2019 και θριάμβευσε με 19.175 μόρια στις πανελλαδικές
- Τρομερό βίντεο: Χαλαρός οδηγός βαν επεμβαίνει σε καταδίωξη της αστυνομίας και βοηθά στη σύλληψη