Ελλάδα|07.05.2019 13:26

Πειραιάς: Εργα ύψους 15 εκατ. δίνουν ζωή στον Αγιο Διονύσιο

Άρης Χατζηγεωργίου

Με στόχο την αναγέννηση µιας απονεκρωµένης περιοχής πολλών οικοδοµικών τετραγώνων, έκτασης 470 στρεµµάτων, πάνω στο λιµάνι του Πειραιά, ανάµεσα στον Αγιο Διονύση και τη Λεύκα, η Περιφέρεια Αττικής δηµοπράτησε έργο αστικής ανάπλασης χρηµατοδοτώντας το µε 15 εκατοµµύρια ευρώ.

Πρόκειται για ενέργεια αισθητικής αναβάθµισης του δηµόσιου χώρου, σε µια ζώνη που κινείται παράλληλα µε την Ακτή Κονδύλη, η οποία κατακλυζόταν κάποτε από βιοµηχανικές εγκαταστάσεις. Μετά τη δεκαετία του 1980 και την αποβιοµηχάνιση που ακολούθησε η περιοχή έµενε κάθε χρόνο πιο σκοτεινή και ερηµωµένη.

Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εµφανίζονται σηµάδια ανάκαµψης µε την απόκτηση ολόκληρων οικοδοµικών τετραγώνων, όπως εκείνα των επιχειρήσεων Παπαστράτου, τα οποία µετατρέπονται σε κτίρια γραφείων. Σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, σε λίγες µέρες θα αναδειχθεί ο ανάδοχος για την υλοποίηση της αστικής ανάπλασης που έχει βασικό στόχο να αναδιοργανώσει τον χώρο και τις λειτουργίες του. Στην περιοχή θα υλοποιηθούν παρεµβάσεις στους ελεύθερους χώρους, όπως:

  • ∆ιαπλατύνσεις πεζοδροµίων και ανακατασκευή των ήδη υφισταµένων
  • ∆ηµιουργία ποδηλατοδρόµων και θέσεων στάθµευσης ποδηλάτων
  • Αντικατάσταση και ενίσχυση των στοιχείων φωτισµού
  • Φυτεύσεις πρασίνου
  • Ανακατασκευή του δικτύου όµβριων υδάτων
  • Ανακατασκευή των οδοστρωµάτων και υποδοµές για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ (ράµπες, πλάκες όδευσης τυφλών κ.λπ.)
  • Τοποθέτηση βυθιζόµενων κάδων για τα στερεά απόβλητα.

Σύγχρονη αισθητική

Με την υλοποίηση των παρεµβάσεων η περιοχή αυτή θα αποκτήσει µια σύγχρονη αισθητική και λειτουργική οντότητα, τη βάση για τον εκσυγχρονισµό και την προσέλκυση νέων χρήσεων και επενδύσεων συµβατών µε τη θέση της στον αστικό ιστό και το λιµάνι. Η µελέτη του έργου έχει εκπονηθεί από τον Δήµο Πειραιώς, χρηµατοδοτείται µε 15.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισµό της Περιφέρειας Αττικής και θα εκτελεστεί από τη ∆ιεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων.

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τονίζει ότι «για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά υλοποιείται ένα ολοκληρωµένο σχέδιο αναπλάσεων που εκτείνεται σε όλους τους δήµους της Α’ και Β’ Πειραιώς. Υλοποιώντας πάνω από 10 έργα µεγάλης κλίµακας, κατευθύναµε πόρους 50.000.000 ευρώ στην ανασυγκρότηση µιας περιοχής που καταγράφηκε ως η περιοχή µε τη µικρότερη αναλογία σε πράσινο και ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, ως η περιοχή που συστηµατικά υποχρηµατοδοτήθηκε ως η “πίσω αυλή” της Αττικής».

Ανατρέχοντας στα πεπραγµένα της πενταετίας, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, δήλωσε: «Με ολοκληρωµένο σχεδιασµό προχωρήσαµε σε µεγάλης κλίµακας αναπλάσεις και παρεµβάσεις σε όλη την περιοχή. Σήµερα η εικόνα διαδοχικά αλλάζει. Σήµερα έχουµε µετρήσιµα αποτελέσµατα από έργα που υλοποιήθηκαν και πολλά άλλα που εξελίσσονται από τον Πειραιά έως το Πέραµα, από τον Κορυδαλλό έως τη Νίκαια και τον Ρέντη».

Πειραιάςλιμάνι Πειραιά