Ελλάδα|10.11.2018 09:48

Μαφία αναβολικών: Το λάθος που πρόδωσε τη δράση του κυκλώµατος

Σοφία Σπίγγου

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη δράση της «µαφίας των αναβολικών», η οποία διακινούσε σκληρά φάρµακα, χρησιµοποιώντας πότε εργαζόµενους σε καφετέριες των µελών της ή ακόµα και ονόµατα γνωστών φαρµακευτικών εταιρειών, οι οποίες ενηµερώνονταν ξαφνικά από το τελωνείο ότι υπάρχει παραλαβή µε ετικέτες της εταιρείας τους! Ηδη 4 από τα 11 µέλη του κυκλώµατος κρίθηκαν προσωρινά κρατούµενοι από τον ανακριτή, µε την υπόθεση πλέον να βρίσκεται στα χέρια της ∆ικαιοσύνης. Οι κινήσεις του κυκλώµατος είχαν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές αρκετούς µήνες νωρίτερα, όπως φαίνεται τόσο από τις παρακολουθήσεις σε βάρος των υπόπτων αλλά και από τις καταθέσεις µαρτύρων. Ωστόσο, ένα λάθος του κυκλώµατος άρχισε να αποκαλύπτει τη δράση του τον Ιούνιο του 2018, ύστερα από καταγγελία εταιρείας εισαγωγής φαρµακευτικών σκευασµάτων.

«Είµαι γενικός διευθυντής στην εταιρεία (...) που ασχολείται αποκλειστικά µε φαρµακευτικά σκευάσµατα. Την 1η Ιουνίου 2018 ενηµερώθηκα από µια υπάλληλο του τελωνείου που λειτουργεί στο αεροδρόµιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ότι έχουν εντοπίσει κυτία και ετικέτες του προϊόντος “NANDROLONE DECANOATE”, εισαγωγής από την Κίνα, και κατόπιν εσωτερικού ελέγχου διαπίστωσαν ότι υπάρχουν καταχωρισµένα εµπορικά σήµατα της εταιρείας µας. Οπως µε ενηµέρωσε τηλεφωνικώς, ήταν τέσσερα µεγάλα χαρτοκιβώτια, στο εσωτερικό των οποίων βρέθηκαν τα προαναφερόµενα. Μου ανέφερε συγκεκριµένα ότι στοιχεία παραλήπτη δεν υπήρχαν και τα υλικά συσκευασίας προορίζονταν για “post restand”, δηλαδή δεν αναγράφονται αναλυτικά στοιχεία παραλήπτη, αλλά έρχεται κάποιος και τα παραλαµβάνει. ∆εν γνωρίζω τον τρόπο που γίνεται αυτό, προφανώς υπάρχει κάποιο barcode.

Η υπάλληλος ρώτησε αν η εταιρεία µας επιθυµεί να καταθέσει αίτηση παρέµβασης βάσει του Κανονισµού της ΕΕ» ανέφερε ο καταγγέλλων στην Αστυνοµία. Οπως αποκαλύπτεται στη συνέχεια της κατάθεσης, η εταιρεία προέβη στην σχετική καταγγελία και ταυτόχρονα ζήτησε από το τελωνείο να «δεσµευθούν εκεί τα κιβώτια προκειµένου να αποκαλυφθεί ο παραλήπτης, όπως και τελικά φέρεται να έγινε.

Για φάρµακα «µε αναβολική δράση που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα» κάνουν λόγο στις καταθέσεις τους υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων, ενώ ανάµεσα στα κατασχεθέντα βρέθηκαν και φάρµακα για στυτική δυσλειτουργία, σκόνη άγνωστης προέλευσης εντός σακούλας κινεζικήςπροέλευσης και «πειστήρια από τα οποία προκύπτει η δυνατότητα παρασκευής µη νόµιµων φαρµακευτικών προϊόντων επικίνδυνων για τη δηµόσια υγεία» .

Βέβαια, οι περισσότεροι εκ των κατηγορουµένων στις καταθέσεις τους στην Αστυνοµία έκαναν λόγο για προσωπική χρήση. «Αρνούµαι τις κατηγορίες. Τα HIPNOSEDON που βρήκατε στην οικία µου ήταν για τη γιαγιά και η µητέρα µου τα έφερε στο σπίτι για να της τα δώσει. Εχω παραγγείλει αναβολικά από τον κατηγορούµενο... αλλά δεν µου τα έφερε ποτέ» είπε 41χρονος, κατηγορούµενος στην υπόθεση.

Οι «ντελιβεράδες»

Για «εξυπηρέτηση» και απλή παραλαβή ή µεταφορά σαν χάρη στα βασικά στελέχη του κυκλώµατος έκαναν λόγο στις καταθέσεις τους κάποιοι εκ των εµπλεκοµένων στην υπόθεση. «Εγώ οικοδόµος στα Γιάννενα είµαι, δεν έχω σχέση µε αυτά και ό,τι χρήµατα έχω βγάλει είναι από την οικοδοµή. Γνωρίζω µόνο δύο άτοµα από όσους µου αναφέρατε. Με τον έναν έχω φιλική σχέση και τον άλλο τον γνώρισα σε αγώνες body building στην Αθήνα. Στον τελευταίο (βασικός κατηγορούµενος στην υπόθεση) έκανα εξυπηρέτηση τρεις φορές, που µου ζήτησε να παραλάβω κάποια δέµατα από το εξωτερικό, τα οποία περιείχαν συµπληρώµατα διατροφής, όπως µου είχε πει. ∆εν γνώριζα ότι ήταν παράνοµα και τον εξυπηρέτησα γιατί και εκείνος µου έστελνε προγράµµατα διατροφής, επειδή και εγώ γυµναζόµουν. Ποτέ δεν πούλησα τίποτα» υποστήριξε ο 32χρονος.

Αντίστοιχα, ένας 24χρονος κατηγορούµενος στην υπόθεση ισχυρίστηκε ότι για οικονοµικούς λόγους έκανε εξυπηρετήσεις σε βασικό µέλος του φερόµενου κυκλώµατος. «Εχει χρέη ο πατέρας µου και εργάζοµαι σε δύο δουλειές. Τα χρήµατα από τις δουλειές µου φαίνονται στους τραπεζικούς λογαριασµούς και είναι νόµιµα, από τις εταιρείες που σας έχω δηλώσει. Επειδή τα χρήµατα δεν µου έφταναν, έψαχνα για τρίτη δουλειά µε ελαστικά ωράρια. Ο συγκατηγορούµενός µου µε πήρε πριν από έναν µήνα και µε έβαλε να µεταφέρω κάποια υλικά για την καφετέρια που διατηρούσε. Σχετικά µε τα αναβολικά, µε είχε βάλει να µεταφέρω οκτώ φορές µέσα στον έναν µήνα που δούλεψα. Μου έδινε κλειστές σακούλες. Από τη µεταφορά αυτή έχω κερδίσει 80 ευρώ» κατέληξε ο κατηγορούµενος, επισηµαίνοντας ότι δεν ήξερε τι µεταφέρει 

κύκλωμααναβολικάμαφία