Ελλάδα|10.11.2018 12:03

Αποκλειστικό - Βίντεο: 2.000 Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη για τον Κεμάλ

Τίμος Φακαλής

«Γκελ μπουρντά γκελ μπουρντά» (σ.σ. έλα από δω)  φώναξε στα τουρκικά το Σάββατο (10/11) το πρωί  ένας γεροδεμένος άντρας της ασφάλειας του Τουρκικού προξενείου Θεσσαλονίκης υποδεικνύοντας τη σωστή είσοδο από την οποία έπρεπε να περάσουμε, βάζοντάς μας κατευθείαν στο κλίμα της 80ης επετείου θανάτου του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Κεμάλ Ατατούρκ.

Μετά την επίδειξη της δημοσιογραφικής ταυτότητας οι Τούρκοι οικοδεσπότες έγνεψαν με το βλέμμα τους συγκαταβατικά, λέγοντας βιαστικά «ταμάμ, ταμάμ», δείχνονται προς τον κήπο του προξενείου, όπου εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες-αν και λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια- συγκεντρώθηκαν και φέτος στη γενέτειρα του Κεμάλ τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται το πατρικό του σπίτι για να τον τιμήσουν.

«Υπάρχει μια μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι των Τούρκων επισκεπτών  που επέλεξαν να έρθουν το συγκεκριμένο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη. Και αυτή η κάμψη οφείλεται στην μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας. Υπολογίζουμε, ωστόσο, ότι  2.000 Τούρκοι βρίσκονται αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη», είπε στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος του Τουρκικού προξενείου κ. Λεβέντ.  

Εξήντα τουριστικά λεωφορεία και δεκάδες μεμονωμένα ΙΧ από την Κωνσταντινούπολη την Αδριανούπολη, την Σμύρνη και τα ενδότερα των τουρκικών ακτών πέρασαν από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και σήμερα το πρωί από τον μεθοριακό σταθμό των Κήπων.

Κάνοντας ειδική αναφορά στον Χαρίλαο Τρικούπη αλλά και στον Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό στόλο στην οικοδόμηση στενότερων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών ο Τούρκος πρόξενος Ορχάν Γιαλμάν Οκάν τόνισε πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της ελληνοτουρκικής φιλίας ενώ εξήγησε τους λόγους που έκαναν μια μεγάλη φυσιογνωμία τον Κεμάλ.   

Άνθρωποι κάθε ηλικίας αλλά και μαθητές από 9 σχολεία της Τουρκίας κρατώντας τουρκικές σημαίες, πανό, τριαντάφυλλα, φορώντας μπλούζες του Κεμάλ, και καρφιτσωμένες κονκάρδες στο πέτο με τη φωτογραφία του γέμισαν ασφυκτικά από νωρίς το πρωί του Σαββάτου το τουρκικό προξενείο. Αφού περιηγήθηκαν στο μουσείο του Κεμάλ, έβγαζαν selfie   αποχωρώντας μπροστά από την είσοδο του σπιτιού στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια όπως παραδοσιακά κάνουν οι επισκέπτες από τη γειτονική χώρα περιηγήθηκαν στις γειτονιές της Άνω Πόλης στα μουσουλμανικά μνημεία του κέντρου και στην πλατεία Αριστοτέλους ενώ απόλαυσαν ένα περίπατο στο παραλιακό μέτωπο της ηλιόλουστης Θεσσαλονίκης.

Το τουρκικό χρώμα στην πόλη ενισχύθηκε και από τους εκατοντάδες εκθέτες και επισκέπτες της Philoxenia όπου η τουρκική είναι από τις μεγαλύτερες ξένες συμμετοχές.  

ΘεσσαλονίκηΚεμάλ