Ελλάδα|09.05.2019 16:07

Παραγωγή αποβλήτων σε έξι δήμους - Η λύση βρίσκεται στο... σπίτι

Μαρία Λιλιοπούλου

Στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κοµποστοποίηση των βιοαποβλήτων βλέπει τη λύση του προβλήµατος της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, προχωρώντας στην υλοποίηση πιλοτικού προγράµµατος σε έξι δήµους της Δυτικής Αττικής (Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια-Ρέντης, Χαϊδαρίου, Αγία Βαρβάρα και Κορυδαλλός).

Την ίδια στιγµή κάθε µέρα που περνά φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά τον κορεσµό του ενεργού κυττάρου του ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο καταλήγουν τα αστικά απόβλητα της Αττικής και εκτιµάται ότι η διάρκεια ζωής του φτάνει µέχρι τον Μάρτιο του 2020. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φάµελλος επεσήµανε, πάντως, ότι «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγµή θέµα κινδύνου στη διαχείριση απορριµµάτων ούτε και deadline. Δεν υφίσταται ζήτηµα υποδοµών και ασφάλειας στην Αττική» τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται ζήτηµα επέκτασης.

Διευκρίνισε µάλιστα πως υπάρχει ήδη ένας προϋπολογισµός 1,5 δισ. ευρώ που υλοποιείται σε όλη τη χώρα και κάθε µήνα εντάσσονται νέα έργα επεξεργασίας απορριµµάτων και υγειονοµικής ταφής. Ειδικά για την Αττική, όπως είπε, έχουν µεταφερθεί ήδη 150 εκατοµµύρια ευρώ και «τρέχει» ήδη διαγωνισµός για τις δύο πρώτες µονάδες επεξεργασίας, στο Γραµµατικό και στην επέκταση του ΕΜΑΚ στη Φυλή.

Ο συνολικός προγραµµατισµός για την Αττική αφορά σε έξι µονάδες επεξεργασίας και τρεις χώρους υγειονοµικής ταφής. Ο κ. Φάµελλος ξεκαθάρισε, πάντως, πως µόνο τα προγράµµατα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή θα αποφορτίσουν τις µονάδες διαχείρισης, αυξάνοντας τουλάχιστον στο διπλάσιο τον χρόνο ζωής τους, ενώ επανέλαβε πως δεν θα επιτραπούν «η χρηµατοδότηση και η κατασκευή µονάδων σύµµεικτων µε δυναµικότητα µεγαλύτερη του 50% των παραγόµενων απορριµµάτων»: «Οταν καταφέρουµε τη χωριστή συλλογή οργανικού στο σύνολό της στην Αττική, δεν θα συζητάµε για Φυλή ούτε για τις επιπτώσεις της» σηµείωσε. Από την πλευρά του ο δήµαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιµάτης, µίλησε για την αναγκαιότητα σχεδιασµού και υλοποίησης της επόµενης ηµέρας, τονίζοντας πως «σε έναν χρόνο η Φυλή θα κλείσει».

Στην κατεύθυνση της «απεξάρτησης» από την ταφή των αποβλήτων στην οποία καταλήγουν τα 8 από τα 10 κιλά απορριµµάτων την ώρα που τα ποσοστά ανακύκλωσης των δήµων παραµένουν µονοψήφια, στοχεύει το πρόγραµµα διαλογής στην πηγή και κοµποστοποίησης των βιοαποβλήτων στους έξι δήµους της Δυτικής Αττικής, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία µε την Υπηρεσία Στήριξης ∆ιαρθρωτικών Μεταρρυθµίσεων και χρηµατοδότηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Οι συγκεκριµένοι δήµοι θα αποτελέσουν «πιλότο» και για τους υπόλοιπους ΟΤΑ, καθώς αποτελούν το 11,8% του πληθυσµού της Περιφέρειας Αττικής, ενώ παράγουν το 10,7% του συνόλου των αστικών αποβλήτων, φιλοξενώντας µεγάλους παραγωγούς, όπως στρατόπεδα, νοσοκοµεία, την Κεντρική Λαχαναγορά κ.λπ.

Το κρίσιµο βήµα

Να σηµειωθεί ότι τα βιοαπόβλητα, δηλαδή υπολείµµατα τροφών και πράσινα απόβλητα (από κήπους και πάρκα), αποτελούν κατά µέσο όρο το 40% των παραγόµενων αστικών στερεών αποβλήτων και ως εκ τούτου η σωστή διαχείρισή τους αποτελεί κρίσιµο βήµα για την πραγµατική µετάβαση στην κυκλική οικονοµία. Σύµφωνα µε τον δήµαρχο Αιγάλεω, Δηµήτρη Μπίρµπα, στην πόλη ήδη αναπτύσσεται σύστηµα τοποθέτησης 150 βιοκάδων, ενώ έχουν διανεµηθεί 20.000 φυλλάδια για τη χρήση τους και 15.000 σακούλες πολλαπλών χρήσεων στους πολίτες. Επιπλέον θα µοιραστούν και 100 οικιακοί κοµποστοποιητές και 400 µικροί καφέ κάδοι. Σχεδιάζονται 111 µικρές γωνιές ανακύκλωσης, εκ των οποίων έχουν τοποθετηθεί οι 12 και ένα πράσινο σηµείο στον Ελαιώνα

ανακύκλωσηΧΥΤΑαστικά απόβλητα