Ελλάδα|09.05.2019 15:21

Θεσσαλονίκη: Η ιστορική µνήµη βρίσκει τη στέγη της στο Μουσείο Ολοκαυτώματος

Εύρης Τσουμής

Με γοργούς ρυθµούς προχωρούν οι διαδικασίες για το Μουσείο Ολοκαυτώµατος στη Θεσσαλονίκη. To project management ανέλαβε, µετά τον σχετικό διαγωνισµό, η κοινοπραξία «Σαµαράς & Συνεργάτες Α.Ε. Σύµβουλοι Μηχανικοί – Hill International N.V.», δίνοντας ουσιαστικά το έναυσµα για να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την κατασκευή του µουσείου.

Πρόκειται για ένα έργο που θα αποκαταστήσει την ιστορική µνήµη της πόλης και θα φέρει στο προσκήνιο µία από τις µαύρες σελίδες της Ιστορίας, αυτήν της εξόντωσης της ακµάζουσας εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από τους ναζί. Το συνολικό ποσό της χρηµατοδότησης προβλέπεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και προέρχεται από τη γερµανική κυβέρνηση και το Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος, ενώ οι εργασίες της Α’ φάσης αναµένεται να ξεκινήσουν τον επόµενο µήνα και να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2021.

Toν σχετικό διαγωνισµό για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και διεύθυνσης έργου της Α’ φάσης µελετών της ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώµατος Ελλάδος προκήρυξε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, για λογαριασµό της ∆ιεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Ενωσης «Μουσείο Ολοκαυτώµατος Ελλάδος» µε έδρα τις Βρυξέλλες.

Το ακίνητο, έκτασης 3.166 τ.µ. όπου θα αναγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώµατος Ελλάδος, βρίσκεται στην περιοχή του Εµπορικού Σταθµού Θεσσαλονίκης (παλιός σιδηροδροµικός σταθµός της πόλης). Πρόκειται για ένα ιστορικό τοπόσηµο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αφού από την περιοχή αναχωρούσαν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη διάρκεια της Κατοχής τα τρένα των ναζί µε τους εκτοπισµένους Εβραίους.

Η αρχιτεκτονική προµελέτη, η οποία έγινε δωρεά στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης από τους µελετητές, έχει εκπονηθεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Efrat-Kowalsky» µε έδρα το Τελ Αβίβ σε συνεργασία µε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Heide & Von Beckerath» µε έδρα το Βερολίνο. Η µελέτη προβλέπει τη δηµιουργία ενός οκταγωνικού πύργου ύψους 32 µέτρων, ο οποίος θα στεγάζει λειτουργίες µουσείου και πολιτιστικού κέντρου, και ενός ισόγειου κυκλικού κτιρίου, ενώ θα γίνει και η διαµόρφωση των γύρω υπαίθριων χώρων.

Αδειοδοτήσεις

Το έργο αφορά αρχικά τη διαχείριση του συνολικού σχεδιασµού για την ανάπτυξη του Μουσείου Ολοκαυτώµατος Ελλάδος, καθώς επίσης και τη λήψη των απαιτούµενων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων απ’ όλους τους αρµόδιους φορείς και τις υπηρεσίες που εµπλέκονται στην υλοποίησή του. Περιλαµβάνεται επίσης η διαχείριση της παράδοσης της µελέτης εφαρµογής και των τευχών δηµοπράτησης, ώστε να είναι έτοιµο για κατασκευή.

«Είναι µεγάλη τιµή για τη "Σαµαράς & Συνεργάτες Α.Ε. Σύµβουλοι Μηχανικοί" και τη "Hill International N.V." ότι ανέλαβαν κατόπιν του σχετικού διαγωνισµού το project management του Μουσείου Ολοκαυτώµατος Ελλάδος. Ένα έργο διεθνών προδιαγραφών, που απαιτεί την τεχνογνωσία και την πολυετή εµπειρία που διαθέτει το σχήµα µας και οι εργασίες του οποίου αναµένεται να ξεκινήσουν τον επόµενο µήνα, µόλις υπογράψουµε» δήλωσε ο κ. ∆ηµήτρης Σαµαράς, πρόεδρος του οµίλου «Σαµαράς & Συνεργάτες». «Παράλληλα, έχουµε απόλυτη επίγνωση του βάρους της Ιστορίας που καλούµαστε να σηκώσουµε. Του χρέους που αναλαµβάνουµε να φέρουµε εις πέρας… να µετατρέψουµε την άδικη και παράλογη σιωπή της πόλης σε ένα έργοκραυγή Ιστορίας και µνήµης. Είναι τιµή που συµµετέχουµε σε ένα έργο που θα συµβολίζει την περηφάνεια των συµπολιτών µας, γιατί έπαψαν να γυρνούν την πλάτη τους στο παρελθόν.

Στη «Σαµαράς & Συνεργάτες Α.Ε. Σύµβουλοι Μηχανικοί» βλέπουµε το Μουσείο Ολοκαυτώµατος ως µια ανταπόδοση της πόλης προς τους συµπολίτες µας, ως ένα εµπόδιο λησµονιάς. Και είναι, νοµίζω, κατανοητό ότι πρόκειται για ένα έργο που δεν «χωράει» στα στενά όρια της πόλης και της Ελλάδας ακόµα. Παρά πρόκειται για ένα έργο που θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη εκτός από τόπο µνήµης και σε χώρο έρευνας και µελέτης της Ιστορίας. Γιατί έτσι θα πετύχουµε την ουσιαστική σύνδεση µε το παρόν και θα εξασφαλίσουµε την πορεία για ένα πετυχηµένο µέλλον» πρόσθεσε. Η «Σαµαράς & Συνεργάτες Α.Ε. Σύµβουλοι Μηχανικοί» είναι µία από τις µεγαλύτερες µελετητικές και συµβουλευτικές εταιρείες της χώρας.

Ειδικεύεται στην παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, στην αδειοδότηση, µελέτη, επίβλεψη και γενικότερη υποστήριξη των εγκαταστάσεων τεχνικών έργων, των βιοµηχανικών και εµπορικών επιχειρήσεων, των τοµέων οργάνωσης και πιστοποίησης συστηµάτων διαχείρισης επιχειρήσεων, πιστοποίησης προϊόντων, αλλά και του τοµέα υγείας και ασφάλειας της εργασίας.

Το πελατολόγιό της αριθµεί πάνω από 5.000 επιχειρήσεις, οργανισµούς, ΝΠ∆∆ και φορείς, και το ανθρώπινο δυναµικό όλου του Οµίλου ξεπερνά τους 250 µόνιµους συνεργάτες

Μουσείο ΟλοκαυτώματοςΘεσσαλονίκηΟλοκαύτωμα