Ελλάδα|10.11.2018 14:56

Γιατί κατέρρευσε η γέφυρα στην Καβάλα

Τίμος Φακαλής

Αναμονή ένα μήνα μέχρι να συντάξουν μηχανικοί της Εγνατίας Οδού Α.Ε. έκθεση πραγματογνωμοσύνης για την κατάσταση της γέφυρας συνολικά, τις αιτίες κατάρρευσης τμήματός την στις 9 Νοεμβρίου αλλά  και να καταθέσουν προτάσεις για τις επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να επιδιορθωθεί το πρόβλημα συνέστησαν οι αρμόδιοι φορείς μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 10 Νοεμβρίου, στο δημαρχείο Καβάλας

Σε αυτήν συμμετείχαν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η υφυπουργός Εσωτερικών (υπεύθυνη για ζητήματα Μακεδονίας-Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απόστολος Αντωνούδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.

Οι αυτοψίες

Από τις 9 Νοεμβρίου κλιμάκιο μηχανικών της Εγνατίας Οδού Α.Ε. έσπευσε στο σημείο, κάνοντας αυτοψία ενώ επισκέφθηκε τη γέφυρα και δια θαλάσσης προκειμένου να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για το περιστατικό. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μηχανικών, απαιτείται αλλαγή όλου του οδοστρώματος και έλεγχος όλων των βάσεων της γέφυρας, τμήμα της οποίας κατέρρευσε. «Το κλιμάκιο είδε κάποιες ενδείξεις, ωστόσο είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε πολύ γρήγορα. Θα καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι ακριβώς έφταιξε. Εκείνο που, όμως, πρωτεύει είναι η ταχύτητα με την οποία πρέπει να αποκατασταθεί η γέφυρα και προς αυτό το σκοπό όλοι θα εργαστούμε», σημείωσε ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απόστολος Αντωνούδης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. 

«Η Πολιτεία αυτονόητα», τόνισε η υφυπουργός, «θα κάνει ό,τι πρέπει, ωστόσο είναι πολύ πρόωρο να προβούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για το πώς κατέρρευσε η γέφυρα. Έχουν γίνει μόνο κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Θα συζητήσουμε για το τι μπορεί να γίνει από τη μεριά του δήμου και της Περιφέρειας και εφόσον δεν είναι επαρκείς οι δυνατότητες θα συνδράμει τότε το αρμόδιο υπουργείο, όπως γίνεται πάντα. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος για την απόδοση ευθυνών». 

Καβάλαγέφυρα