Ελλάδα|10.11.2018 16:13

Στη Βουλή το χαράτσι της εφορίας για το σχολικό λαχανόκηπο

Τίμος Φακαλής

Στη Βουλή έφεραν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση με τον σχολικό λαχανόκηπο στην Όλυνθο, ο οποίος διέκοψε πριν από λίγες μέρες τη λειτουργία του μετά την επιβολή τέλους επιτηδεύματος σ΄ αυτόν. 

Οι 23 βουλευτές με ερώτησή τους ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση από τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών και να επαναλειτουργήσει ο σχολικός συνεταιρισμός.   
Μέσα στο καλοκαίρι η εφορία Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής επέβαλε τέλος επιτηδεύματος στους... μαθητές δημοτικού ζητώντας τους να καταβάλουν 800 ευρώ για το σχολικό συνεταιρισμό που δημιούργησαν. 

Οι μαθητές δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στο κόστος αυτό με αποτέλεσμα ο σχολικός συνεταιρισμός να διακόψει τη λειτουργία του. 
Όλα ξεκίνησαν το 2017 όταν 45 μαθητές του δημοτικού σχολείου Ολύνθου συνεργάστηκαν δημιουργώντας το σχολικό συνεταιρισμό «Το Περιβόλι».
Οι μικροί μαθητές δημιούργησαν στην αυλή του σχολείου, συνολικής έκτασης 9.500 τ.μ.,δύο θερμοκήπια καλλιεργώντας, μεταξύ άλλων, ντομάτες, κρεμμύδια, ραπανάκια, παντζάρια, μαϊντανό και καρότα.

Σκοπός της πρωτότυπης πρωτοβουλίας σύμφωνα με τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου Ολύνθου Βασίλη Μισαηλίδη ήταν -πέρα από τη βιωματική προσέγγιση της καλλιέργειας και της ανάπτυξης των φυτών- να αναδειχθεί η συνεργατικότητα και η επιχειρηματικότητα. «Αντί να μας επιδοτούν για το εγχείρημα μας, μας φορολογούν», είπε ο κ. Μισαηλίδης και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε έμποροι! Δεν είμαστε εμπορική επιχείρηση! Είμαστε σχολικός συνεταιρισμός που προωθούμε την σχολική καινοτομία και επιχειρηματικότητα, η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται, δυστυχώς στη χώρα μας φορολογείται».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν οι μικροί μαθητές θέλησαν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του συνεταιρισμού. Η τράπεζα ζήτησε την έκδοση ΑΦΜ από την εφορία, η οποία όμως ενέταξε το «Περιβόλι» στους κανονικούς συνεταιρισμούς και όχι στους σχολικούς, καθώς δεν έχει προβλεφθεί από το υπουργείο Οικονομικών ξεχωριστός ΚΑΔ για αυτούς. Έτσι τους έδωσε κανονικά ΑΦΜ.

Τον περασμένο Ιούνιο μαζί με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης από το «Περιβόλι» στο σύστημα της εφορίας βγήκε και ο κωδικός πληρωμής για το τέλος επιτηδεύματος. Τα έσοδα του σχολικού συνεταιρισμού, σύμφωνα με τα μέλη του, αγγίζουν τα 200 ευρώ τον χρόνο και αυτά προέρχονται από εγγραφές μελών και φίλων του συνεταιρισμού. 

εφορία