Ελλάδα|09.09.2025 02:25

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ: Σε ετοιμότητα οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αττική και Νέα Στύρα – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Newsroom

Στους δρόμους βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής προκειμένου να παρέμβουν όπου υπάρξει ανάγκη μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 00.30, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά των Νέων Στύρων Ευβοίας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

Σε ετοιμότητα οι Αρχές

Μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε Αττική και Εύβοια καθώς και η 1η και 7η Ε.Μ.Α.Κ.


Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε στο ΑΠΕ ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλες ζημιές σε κτίρια», ούτε για τραυματισμούς.

«Οι άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανησυχήσει» για τον σεισμό, είπε.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επισκέψεις στην Εύβοια από κλιμάκια της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, με συνδρομή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, σε χωριά της περιοχής για να εξακριβωθεί αν έχουν σημειωθεί ζημιές.

Λέκκας: «Η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς»

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας για τα 5,2 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σχοινιά και Στύρων Ευβοίας. 

Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «πρόκειται για μια περιοχή η οποία δε δίνει μεγάλους σεισμούς», ενώ τόνισε ότι «πιθανότατα θα υπάρξουν και μετασεισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας». Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αξιολόγηση όλων των δεδομένων».

«Αναμένονται μετασεισμοί»

Μετασεισμούς θα πρέπει να αναμένουμε μετά τον μεγάλο σεισμό 5.1 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα με επίκεντρο τα Νέα Στύρα Ευβοίας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο. 

«Δυνατός σεισμός προκαταρκτικού μεγέθους 5,1 βόρεια από τα Νέα Στύρα Εύβοιας ανατολικά από το Γραμματικό ανατολικής Αττικής. Έντονα αισθητός στην Εύβοια και την Αττική. Αναμένονται μετασεισμοί.» σημείωσε σχετικά.

 

σεισμόςΑττικήσεισμολόγοιπυροσβεστικήΡίχτερ