Ελλάδα|12.11.2018 10:19

Stop στις αθρόες εισαγωγές με «όπλο» ελέγχους ποιότητας

Παναγιώτης Νεστορίδης

Με ασφυκτικό κλοιό εντατικών ελέγχων επιδιώκει να βάλει «φρένο» στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές γεωργικών προϊόντων η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχοντας στόχο αφενός τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και αφετέρου την προστασία των καταναλωτών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 277 τόνων ρυζιού, που απαγορεύτηκε να εισαχθούν στη χώρα μας, αφού έφεραν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα επιτρεπτά ανώτατα όρια καταλοίπων (MRLs) στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα 8 φορτία είχαν ξεκινήσει από λιμάνια της Ινδίας και έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, όπου
οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ έδειξαν ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες δεν πληρούσαν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και, ως εκ τούτου, δεν επιτράπηκε η εισαγωγή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξάμηνο ελέγχθηκαν συνολικά 15 φορτία με ρύζι, αλλά επιτράπηκε η εισαγωγή μόλις 219 τόνων, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες κρατήθηκαν στο λιμάνι και στην πλειονότητά τους ήδη κατευθύνθηκαν σε άλλες αγορές -εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης-, όπου τα ποιοτικά στάνταρ για τα τρόφιμα είναι χαμηλότερα.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, κατέληξαν σε χώρες της Αφρικής, καθώς η θεσμική συνεργασία των ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέστησε ανέφικτη οποιαδήποτε απόπειρα να διοχετευτούν σε κάποια άλλη αγορά της Γηραιάς Ηπείρου.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Οπως είναι προφανές, οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες εντείνουν την πίεση στις τιμές της εγχώριας παραγωγής, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους Ελληνες αγρό- τες, οι οποίοι έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κόστος στις καλλιέργειές τους προκειμένου να καταφέρουν να προωθήσουν στην αγορά προϊόντα υψηλής ποιότητας για να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό. Κατά συνέπεια, οι αυστηροί έλεγχοι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εισαγόμενων γεωργικών προϊόντων, πέραν της αυτονόητης προστασίας που παρέχουν στο καταναλωτικό κοινό, συνιστούν και έμμεση προσπάθεια στήριξης του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι εδώ και χρόνια επισημαίνουν την ανάγκη αυξημένων και συντονισμένων προσπαθειών στον συγκεκριμένο τομέα.\

Αυξήθηκαν οι ύποπτες εισαγωγές

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση εισαγωγής ρυζιού από την Ασία στη χώρα μας. Αιτία είναι το γεγονός ότι η Καμπότζη έχει εξαιρεθεί από το καθεστώς
των δασμών, με αποτέλεσμα να καταφτάνουν μεγάλες ποσότητες και στην Ελλάδα, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «βάφτισης» ρυζιού και από έτερες ασιατικές χώρες (όπως το Βιετνάμ ή το Λάος), το οποίο διατίθεται στο εμπόριο ως καμποτζιανό, ώστε να έχει το ευνοϊκό δασμολογικό καθεστώς.

Ινδίαρύζι