Ελλάδα|12.05.2019 13:16

Σέρρες: Πάνω από 10.000 θεατές στους φετινούς βομβαρδισμούς του Ρούπελ (pics)

Τίμος Φακαλής

Με βομβαρδισμούς του οχυρού Ρούπελ στις Σέρρες από τρία αεροσκάφη της αερολέσχης Σερρών, τη συμμετοχή περίπου 300 στρατιωτών ντυμένων με στολές και οπλισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παρουσία περίπου 10.000 επισκεπτών πραγματοποιήθηκε και φέτος- για τέταρτη συνεχή χρονιά-η αναβίωση της “Μάχης των Οχυρών”. 

Εκεί όπου πριν 79 χρόνια  οι λιγοστοί υπερασπιστές του οχυρού της φημισμένης «Γραμμής Μεταξά» στα βόρεια σύνορα της χώρας επιδεικνύοντας απαράμιλλο ηρωισμό, θάρρος και αυτοθυσία καθήλωσαν τους Γερμανούς εισβολείς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αναγκάζοντάς τους να τροποποιήσουν άρδην τ’ αρχικά τους σχέδια και να καταλάβουν τελικά τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιουγκοσλαβίας. 

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η αναπαράσταση της απάντησης του διοικητή του συγκροτήματος Ανχη Γεώργιου Δουράτσου στην απαίτηση των Γερμανών για παράδοση -“Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται”. Η αναβίωση της μάχης του Ρούπελ ολοκληρώθηκε  με τον αλεξιπτωτιστή Αντώνη Λιβανό ο οποίος έπεσε από αεροσκάφος της αερολέσχης Σερρών, το οποίο πιλοτάρισε ο γραμματέας της λέσχης Γιάννης Μαδεμλής, κρατώντας την ελληνική σημαία.

«Και φέτος βιώσαμε την επιτυχία ενός οράματος. Η αναπαράσταση της μάχης του Ρούπελ θέλουμε να γίνει θεσμός. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξη του μεγαλείου της ψυχής των Ελλήνων. Επιδιώκουμε την ακριβή ιστορική αποτύπωση και αναπαράσταση των γεγονότων» είπε στο ethnos.gr o δήμαρχος Σιντικής, Φώτης Δομουχτσίδης και πρόσθεσε: «Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τη δεύτερη χρονιά της δημαρχιακής μου θητείας. Στόχος μας είναι και η τόνωση της τουριστικής κίνησης της περιοχής». 

Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν έκθεση με γράμματα στρατιωτών, σελίδες ημερολογίων και εφημερίδες της εποχής που βρέθηκαν πριν τρία χρόνια στο εγκαταλελειμμένο οχυρό Καρατάς στο όρος Άγκιστρο, εκθέσεις μοντελισμού, φωτογραφίας, γελοιογραφιών και σκίτσων και παρουσιάσεις κειμηλίων της «μάχης των οχυρών». Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να μπουν στα δύο στρατόπεδα που στήθηκαν, να φωτογραφηθούν στις στρατιωτικές σκηνές, να κρατήσουν στα χέρια τους τα όπλα και να έχουν μια πραγματική αίσθηση του χώρου όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα.

ΡούπελΣέρρες