Ελλάδα|15.05.2019 16:22

Ισοψηφία για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου

Κατερίνα Τζαβάρα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την ακρόαση των προεπιλεγέντων προσώπων για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Στην πρώτη θέση ισοψήφησαν η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και η Αρεοπαγίτις Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ τρίτη με μικρή διαφορά ακολούθησε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη. 

Κατά φθίνουσα σειρά ψήφων έπονται ο Αρεοπαγίτης  Γεώργιος Χοϊμές, η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου και η Αρεοπαγίτις Αρτεμισία Παναγιώτου. 

Η Βουλή θα συντάξει έκθεση με τη γνώμη της, την οποία θα αποστείλει στο Υπουργικό Συμβούλιο που με τη σειρά του θα λάβει και την τελική απόφαση.

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συνεδρίαση της Διάσκεψης όπου έχουν κληθεί προς ακρόαση οι υποψήφιοι για τη θέση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το τελευταίο διάστηµα ακούγεται όλο και εντονότερα το όνοµα της αντιπροέδρου ∆. Κοκοτίνη, µιας δυναµικής δικαστικής λειτουργού, η οποία, εάν επιλεγεί για µία από τις δύο θέσεις, έχει µπροστά της διετή θητεία. Σηµειώνεται ότι εκτός από τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, το όνοµά της ακούγεται δυνατά και για τη θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου.

Λιγότερες πιθανότητες, αλλά εξίσου σηµαντικές, συγκεντρώνει η αντιπρόεδρος Ειρ. Καλού, γνωστή από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, την οποία είχε χειριστεί ως εφέτης ειδική ανακρίτρια. Γεννηµένη το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώµα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στον βαθµό του αρεοπαγίτη τον Ιανουάριο του 2014 και στον βαθµό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.

Τέλος, ιδιαιτέρως ικανή και εργατική χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους της και η Δ. Μπιτζούνη, αν και στην περίπτωση που κριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ως το καταλληλότερο πρόσωπο, θα απαιτηθεί «βουτιά» στην επετηρίδα, αφού κατέχει θέση αρεοπαγίτη.

πρόεδρος Αρείου ΠάγουΔιάσκεψη Προέδρων της Βουλής