Ελλάδα|11.11.2018 12:13

Ντοκουμέντο - υπόθεση Μακρή: Δευτερόλεπτα πριν από τη δολοφονία

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Στις αρχές Οκτωβρίου, γνωστοί επιχειρηµατίες, αλλά και αστυνοµικοί µε «προσβάσεις» έλαβαν προσκλητήρια να παρευρεθούν στα εγκαίνια της εταιρείας σεκιούριτι του Γιάννη Μακρή στη λεωφόρο Βουλιαγµένης. Αλλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµα και άλλοι όχι. Κανείς, ωστόσο, δεν περίµενε ότι στην προγραµµατισµένη εκδήλωση της 31ης Οκτωβρίου για το νέο του επαγγελµατικό εγχείρηµα θα «απουσίαζε» ο ιδιοκτήτης. Ακόµα και από τους αποδέκτες των προσκλητηρίων µπορούσε κανείς να αντιληφθεί ότι ο 47χρονος επιθυµούσε διακαώς να µπει «δυνατά» στους κόλπους της υψηλής κοινωνίας.

Ο «Αυστραλός», όπως ήταν το παρατσούκλι του, πέρασε µια ζωή µε πολλή λάµψη αλλά και µε πολλά «σκοτεινά» σηµεία. ∆εν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο φιλόδοξος Γιάννης Μακρής ήρθε στην Ελλάδα για να ανοίξει τα «φτερά» του, «δραπετεύοντας» από την Αυστραλία, όπου η οικογένειά του είχε «σηµαδευτεί» από βαριές υποθέσεις ναρκωτικών. Η κόντρα του µε τη «φαµίλια» του Λιβανέζου επιχειρηµατία νυχτερινών κέντρων Τζον Ιµπραήµ είχε αφήσει εποχή...

«Hθελε να κατακτήσει πολλά. Και σε περιοχές που δεν είναι... φιλόξενες. Τα µεγαλεπήβολα σχέδια ίσως ενόχλησαν κάποιους»

Στην Αθήνα έγινε πολύ γρήγορα γνωστός σε διάφορους κύκλους, ενώ οι περισσότεροι τον ήξεραν ως έναν άνθρωπο που αγαπούσε την ντόλτσε βίτα και τη νυχτερινή ζωή. Κυκλοφορούσε οδηγώντας πανάκριβα αυτοκίνητα – από Lamborghini µέχρι θηριώδη τζιπ Range Rover. Ο γάµος του µε την εντυπωσιακή πρώην Playmate και νυν µοντέλο Βικτώρια Καρύδα είχε απασχολήσει τις κοσµικές στήλες, ενώ ο 47χρονος έγινε γνωστός ως επιχειρηµατίας που δραστηριοποιείται στην ιδιωτική φύλαξη, µε το όνειρό του να είναι η «γιγάντωση» της επιχείρησης. Στα κοσµικά στέκια της πρωτεύουσας, αντικείµενο συζήτησης είχε γίνει και η «εµµονή» του στα ακριβά ρολόγια, συνήθως Rolex, η αξία των οποίων έφτανε τα 30.000 ευρώ.

Το κεφάλαιο «Μύκονος»

Ο Γιάννης Μακρής και η Βικτώρια Καρύδα δεν έκρυψαν ποτέ την αγάπη τους για τη Μύκονο. Εκεί γνωρίστηκαν και εκεί ενώθηκαν µε τα δεσµά του γάµου, το 2016, µε τον «Αυστραλό» να βρίσκει στο πρόσωπο της πρώην Playmate τη γυναίκα της ζωής του. ∆εν είναι τυχαίο ότι έκαναν µαζί δύο παιδιά.

Ο 47χρονος επιχειρηµατίας εδώ και περίπου έναν χρόνο επεδίωκε να εξαπλώσει τις δραστηριότητές του στο Νησί των Ανέµων. Εκεί όπου η ιδιωτική φύλαξη ανθεί και ο Γιάννης Μακρής έκρινε ότι υπήρχε πρόσφορο έδαφος για να «τρυπώσει», σε ένα περιβάλλον όπου, λόγω του άφθονου χρήµατος που κυκλοφορεί, κυριαρχούν «νονοί». Στο περιβάλλον του είχε εκµυστηρευτεί ότι στόχος του ήταν να δηµιουργήσει µια εταιρία σεκιούριτι που θα είχε τη δυνατότητα να φυλάξει τους υψηλότερους στόχους. «Hθελε να κατακτήσει πολλά. Και σε περιοχές που δεν είναι... φιλόξενες. Τα µεγαλεπήβολα σχέδια ίσως ενόχλησαν κάποιους, που ήταν πιο ισχυροί από τον ίδιο» αναφέρει αστυνοµική πηγή.

Στην επιχείρηση υπηρεσιών ασφαλείας που διατηρούσε µε έδρα την Καλλιθέα, συνεργάστηκε για ένα µικρό διάστηµα και ο πρώην υπουργός της Νέας ∆ηµοκρατίας Aρης Σπηλιωτόπουλος. Η συνεργασία τους έληξε γρήγορα, όπως ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής. Μία από τις ιστορίες που συζητήθηκαν το τελευταίο διάστηµα για το παρελθόν του εκτυλίχθηκε το 2010 στο Νησί των Ανέµων. Οπως έγραψε η αυστραλιανή «Daily Telegraph», τότε είχε λάβει χώρα άγριο επεισόδιο στα VIP τραπέζια του club «Paradise», όπου σε event του παγκοσµίου φήµης DJ Eric Morillo ο «Αυστραλός» και ο παλιός Λιβανέζος συνέταιρός του σήκωσαν το µαγαζί στο πόδι καθώς πλακώθηκαν στο ξύλο – µαζί µε τις... συνοδείες τους.

Ακολουθούν το χρήμα

Ο εκτελεστής, που φαίνεται µε τζόκεϊ και σχεδόν «στρατιωτική» περιβολή στο βίντεο της δολοφονίας, προέρχεται, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της Ασφάλειας, από το εξωτερικό. Ο τρόπος µε τον οποίο λειτούργησε, δολοφονώντας µε τέσσερις σφαίρες τον 47χρονο, φανερώνει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που εκτελούσε «συµβόλαιο θανάτου». Μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα όλα είχαν τελειώσει.

Όταν ο γυµνασµένος και πάντα σε εγρήγορση Γιάννης Μακρής αντέδρασε, προσπαθώντας να κρυφτεί πίσω από το αυτοκίνητό του, εκείνος αστραπιαία κινήθηκε προς το µέρος του και τον τραυµάτισε θανάσιµα. Στις ελληνικές «ειδικές» υπηρεσίες ασφαλείας έχει σηµάνει συναγερµός. Και αυτό γιατί αυτή ήταν η έκτη κατά σειρά επαγγελµατική εκτέλεση µέσα σε διάστηµα ενάµιση χρόνου.

Αρµόδιοι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιµούν ότι ένα ή δύο πολύ «βαριά» ονόµατα της νύχτας, µε σηµαντική οικονοµική επιφάνεια, έχουν βρει δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας µε «µισθωµένους» εκτελεστές, βγάζοντας από τη µέση όποιον τους στέκεται εµπόδιο. Αξιόπιστες πηγές του «Eθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι, µεταξύ άλλων, οι αρµόδιες υπηρεσίες ασφαλείας επιχειρούν να εφαρµόσουν ερευνητικά το αµερικανικό δόγµα «follow the money» («ακολούθησε τη ροή του χρήµατος»).

Eτσι, αναζητούν τυχόν ύποπτες συναλλαγές που µπορεί να έχουν γίνει τους τελευταίους µήνες από πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι ξεπλένουν χρήµα. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές ενηµέρωσης, µπορεί η παράδοση των χρηµάτων για «συµβόλαια θανάτου» να γίνεται σε µετρητά, αλλά πριν από αυτό δεν αποκλείεται να έχει πραγµατοποιηθεί κάποια κίνηση σε πάσης φύσεως χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα.

Παρά ταύτα, το γεγονός ότι άλλος δίνει την εντολή για τη δολοφονία και άλλος εκτελεί το «συµβόλαιο», σε συνδυασµό µε το ότι πρόκειται για «επαγγελµατίες», καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εξιχνίαση τέτοιου είδους επιθέσεων. ∆εν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι αστυνοµικοί έχουν λάβει σειρά άτυπων καταθέσεων από ανθρώπους της νύχτας, χωρίς ακόµα να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ψάχνουν τις κάμερες

Η Αστυνοµία δεν αποκλείει ο δολοφόνος του Μακρή να φορούσε µάσκα σιλικόνης, καθώς θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι γνώριζε πως καταγράφεται από κάµερες ασφαλείας. Οι άνδρες της Ασφάλειας προσπάθησαν να εντοπίσουν υλικό από κάµερες ασφαλείας από δρόµους από τους οποίους εκτιµάται ότι πέρασε ο δράστης πριν φτάσει στο σπίτι του 47χρονου στο Πανόραµα Βούλας.

Και αυτό διότι οι αστυνοµικοί προσπαθούν να τον εντοπίσουν σε χρόνο που µπορεί να ήταν πιο «εκτεθειµένος», ενδεχοµένως χωρίς να φοράει τζόκεϊ. Σε κάθε περίπτωση, επιχειρείται να σχηµατιστεί ένας πρώτος κύκλος υπόπτων µε βάση τον σωµατότυπό του. Στο µικροσκόπιο έχουν µπει σκληροί ποινικοί, Ελληνες και ξένοι, που έχουν προφίλ που «δικαιολογεί» την εκτέλεση συµβολαίου.

Σηµειώνεται, πάντως, ότι από την ανάλυση βίντεο από «πληρωµένες» δολοφονίες των τελευταίων ετών, ο δράστης της επίθεσης µε θύµα τον Μακρή φαίνεται ότι είναι ο πιο «επαγγελµατίας». Eνας άλλος παράγοντας που εξετάζεται είναι το πώς πέρασε στην Ελλάδα, αν επιβεβαιωθεί η εκδοχή ότι ήρθε από το εξωτερικό, και εάν µπορεί να έχει αφήσει πίσω του ίχνη που ίσως να φανερώσουν την ταυτότητά του.

Κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει ο δολοφόνος να έχει ήδη φύγει από τη χώρα, όπως και το ενδεχόµενο να έχει βρει κάπου προσωρινό καταφύγιο, έως ότου βρει την κατάλληλη χρονική συγκυρία -και ενώ θα έχει καταλαγιάσει ο «θόρυβος»- για να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του Γιάννη Μακρή που µίλησαν µε τους αστυνοµικούς του Τµήµατος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής προσπάθησαν να βοηθήσουν την έρευνα, αλλά δεν φαίνεται ότι είχαν εικόνα για το ποιος µπορεί να είναι ύποπτος για το στυγερό έγκληµα.

Τα καρέ της εκτέλεσης

Ο 47χρονος πλησιάζει ανυποψίαστος το αυτοκίνητό του. Ο δράστης, που φορά τζόκεϊ, εµφανίζεται ξαφνικά και πυροβολεί 6 φορές. Οι 4 σφαίρες έπληξαν θανάσιµα τον «Αυστραλό».

δολοφονίαΓιάννης ΜακρήςΕλληνική Αστυνομία