Ελλάδα|18.05.2019 13:22

Κουφοντίνας: Εισαγγελική αναίρεση στο βούλευμα για την άδεια

Σοφία Φασουλάκη

Σχεδόν έναν μήνα πριν από την αποχώρηση της από το τιμόνι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η κ. Ξένη Δημητρίου, παρενέβη προσωπικά στο θέμα της χορήγησης αδείας στον Δημήτρη Κουφοντίνα και αφού διαφώνησε με τον αντεισαγγελέα, στον οποίο είχε χρεώσει την υπόθεση, άσκησε η ίδια την αναίρεση σε βάρος του βουλεύματος που είπε «όχι» στο αίτημα του πολυ-ισοβίτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κρίση του αντεισαγγελέα το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Βόλου είναι πλήρες και εμπεριστατωμένο, καθώς δεν συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου για την χορήγηση άδειας στον Λουκά της 17Ν. Με δύο λόγια, είχε την άποψη ότι ο Δ. Κουφοντίνας δεν έχει μεταμεληθεί για τις πράξεις του και είναι επικίνδυνος για την τέλεση νέων αδικημάτων, εάν αφεθεί ελεύθερος. 

Με την κρίση του αντεισαγγελέα διαφώνησε ωστόσο η κ. Δημητρίου, επικαλούμενη στο αίτημα της για αναίρεση,  παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011, αλλά και μία πρόσφατη γνώμη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, σύμφωνα με την οποία δικαιούνται τακτική άδεια και οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε περισσότερες από μία φορά ισόβιες καθείρξεις, εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης. 

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, οι δικαστές του συμβουλίου του Βόλου ερμήνευσαν εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, υποστηρίζοντας, ότι αφού έκριναν ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για την χορήγηση τακτικής άδειας, δεν θα έπρεπε να επεισέλθουν στο κεφάλαιο των ουσιαστικών προϋποθέσεων του νόμου. 

Τι είπε το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστές του Βόλου στο πολυσέλιδο βούλευμά τους είχαν την γνώμη ότι δεν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για την χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, αφού δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στον νόμο για τους πολυ-ισοβίτες, παρά μόνο για όσους έχουν καταδικαστεί σε μία φορά ισόβια. Κατά την κρίση τους όμως δεν συντρέχουν ούτε οι ουσιαστικές προϋποθέσεις, αφού με τις δηλώσεις του στον Τύπο περί του «κόκκινου νήματος του αγώνα» ο κρατούμενος δεν έχει σωφρονιστεί.  

«Οι δηλώσεις του, οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού  και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη, δοθέντος, ότι δεν αποτελούν απλά μία ιδεολογική τοποθέτηση του εν λόγω καταδίκου, ούτε μία αυθόρμητη αντίδραση του, υπό συνθήκες συναισθηματικής πίεσης» ανέφεραν στο βούλευμά τους.

Το νήμα θα πιάσει στις αρχές της εβδομάδας το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο αφού μελετήσει το αίτημα της κ. Δημητρίου θα αποφασίσει εάν θα το κάνει δεκτό, οδηγώντας την υπόθεση για νέα κρίση στο δικαστικό συμβούλιο του Βόλου-υπό άλλη σύνθεση- ή σε διαφορετική περίπτωση θα το απορρίψει, συμφωνώντας με αυτόν τον τρόπο με την κρίση των δικαστών του Βόλου. 

17ΝΔημήτρης Κουφοντίνας