Ελλάδα|18.05.2019 13:45

Το «λουλούδι του Δαρβίνου» και τα µπουµπούκια... Αλβανίας

Μαρία Ριτζαλέου

Αλωνίζουν και φέτος στα βουνά της ∆υτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου οι Αλβανοί και αποδεκατίζουν τις πλαγιές από το «λουλούδι του ∆αρβίνου». Πάνω από µισό τόνο του φαρµακευτικού φυτού Primula veris, µε τις πολλές ιδιότητες και χρήσεις, έχουν κατασχέσει µόνο το πρώτο δεκαπενθήµερο του Μαΐου οι αστυνοµικές αρχές στην Ηπειρο και τη ∆υτική Μακεδονία, ενώ στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων εκτιµούν ότι το είδος έχει εξαφανιστεί σε ποσοστό 30% από τις πλαγιές του Γράµµου. Οι Αλβανοί µπαίνουν από παράνοµα περάσµατα της µεθορίου µε µουλάρια, άλογα και γαϊδούρια. Ξεριζώνουν το φυτό µε τα κατακίτρινα άνθη, το βάζουν σε µεγάλα τσουβάλια ή µουσαµάδες, το φορτώνουν στα ζώα και επιστρέφουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το µεροκάµατο γι’ αυτήν τη δραστηριότητα φτάνει ως και τα 150€, ενώ στη συνέχεια το πουλούν σε συµπατριώτες τους εµπόρους που το διοχετεύουν στη γερµανική αγορά για τις µεγάλες φαρµακοβιοµηχανίες.

Φάρµακα και καλλυντικά

Το φυτό χρησιµοποιείται για την παρασκευή φαρµάκων και καλλυντικών, ακόµη και στην οινοποιία. Θεωρείται πολύτιµο χαλαρωτικό, ηρεµιστικό βότανο, και έχει αναλγητικές ιδιότητες. Το µεσηµέρι της Πέµπτης σε δύσβατη και ορεινή περιοχή της Φούρκας Ιωαννίνων συνελήφθησαν από αστυνοµικούς του Τµήµατος Κόνιτσας δύο Αλβανοί, ηλικίας 33 και 34 χρόνων, που είχαν συλλέξει 359 κιλά Primula veris. Είχαν απλώσει τα φυτά σε µεγάλους µουσαµάδες για να αποξηρανθούν και να τα µεταφέρουν στην πατρίδα τους. Από τις αρχές του µήνα συνελήφθησαν τέσσερις Αλβανοί στον Γράµµο µε 13 κιλά φυτών, άλλοι δύο Αλβανοί µε 27 κιλά, ενώ σε µια άλλη επιχείρηση της Αστυνοµίας στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν πέντε Αλβανοί που δρούσαν σε δύο οµάδες.

Η πρώτη οµάδα είχε φορτώσει σε άλογο 19 κιλά και η δεύτερη, που είχε µαζί της 4 άλογα, θα µετέφερε συνολικά 182 κιλά. Συνολικά έχουν κατασχεθεί 581 κιλά µέσα σε δύο εβδοµάδες, όταν το 2016 όλη τη χρονιά είχαν εντοπιστεί 400 κιλά. Το θέµα της εισβολής παράνοµων επισκεπτών από την Αλβανία στα βουνά της ∆υτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου για τη συλλογή αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών έχει κατ’ επανάληψη φέρει στη Βουλή ο βουλευτής Γιώργος Αµυράς. Στις απαντήσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάµελλος, ανέφερε ότι απαγορεύεται η αποκοµιδή, συλλογή, κοπή, εκρίζωση, κατοχή, µεταφορά δειγµάτων κάθε είδους, σε κάθε στάδιο του βιολογικού τους κύκλου. Σε µια προσπάθεια να παταχθεί η παράνοµη συλλογή της Primula veris, η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε γνωστό πως θα συνεργαστεί µε τον ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ για την εκπόνηση µελέτης η οποία θα διαπιστώσει αν µπορεί το φυτό να καλλιεργηθεί συστηµατικά στην Πίνδο.

Πειραµατικοί αγροί

Συγκεκριµένα, θα µελετηθούν οι βέλτιστες συνθήκες αναπαραγωγής, µε σπόρους και µε ριζώµατα, ενώ θα µπουν φυτά σε πειραµατικούς αγρούς και θα παρακολουθούνται η ανάπτυξη της καλλιέργειας και τα βασικά αγρονοµικά χαρακτηριστικά τους. Θα υπάρξει παράλληλα και οικονοµική µελέτη, η οποία θα συµπεράνει αν συµφέρει η καλλιέργεια του είδους και αν αποφέρει ικανοποιητικό εισόδηµα στους αγρότες. Σύµφωνα µε τις αποφάσεις των ∆ιευθύνσεων ∆ασών, επιτρέπεται η συλλογή αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών ποσότητας µέχρι δύο κιλών το άτοµο, αποκλειστικά για προσωπική χρήση.

Αλβανίαλουλούδια