Καθαρά Δευτέρα 2026: Πότε πέφτει το τριήμερο για λαγάνα και χαρταετό
NewsroomΣε ένα μήνα και κάτι... ψιλά θα έχουμε την πρώτη αργία του 2026. Στις 23 Φεβρουαρίου έρχεται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με τους μαθητές και τους εργαζομένους να έχουν την ευκαιρία για ένα σύντομο διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, για να φάνε λαγάνα και να αμολήσουν χαρταετό.
Πώς πληρώνεται η Καθαρά Δευτέρα
Η Καθαρά Δευτέρα δεν θεωρείται επίσημη αργία για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, λόγω συλλογικών συμβάσεων, εθιμικού δικαίου ή επιχειρησιακής συνήθειας.
Οι εργαζόμενοι που δεν απασχοληθούν κατά την Καθαρά Δευτέρα σύμφωνα με τα παραπάνω δεν έχουν καμία μείωση μισθού. Οι εργαζόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται το κανονικό τους ημερομίσθιο.
Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου), τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.
Oι επόμενες αργίες του 2026
23 Φεβρουαρίου Καθαρά Δευτέρα
25 Μαρτίου (Τετάρτη) Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και Εθνική Επέτειος
10/4 Μεγάλη Παρασκευή
11/4 Μεγάλο Σάββατο
12/4 Κυριακή του Πάσχα
13/4 Δευτέρα του Πάσχα
1/5 (Παρασκευή) Εργατική Πρωτομαγιά
1/6 (Δευτέρα) Αγίου Πνεύματος
15/8 (Σάββατο) Κοίμηση της Θεοτόκου
28/10 (Τετάρτη) Εθνική Επέτειος του «Όχι»
25/12 (Παρασκευή) Χριστούγεννα
26/12 (Σάββατο) Σύναξη της Θεοτόκου
Τα τριήμερα του 2026
21-23 Φεβρουαρίου (Σάββατο-Δευτέρα): Καθαρά Δευτέρα
1-3 Μαΐου (Παρασκευή-Κυριακή): Εργατική Πρωτομαγιά
30 Μαΐου-1 Ιουνίου (Σάββατο-Δευτέρα): Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος
- Το «δεν έχουμε άλλα» του Μητσοτάκη στους αγρότες, το άνοιγμα του Ανδρουλάκη στα αριστερά του και η υποτιμητική φράση της Καρυστιανού για τους υπόλοιπους συγγενείς
- Ώρα μηδέν για τα μπλόκα των αγροτών - Τι θα ζητήσουν σήμερα από τον Μητσοτάκη
- «Ήταν σαν ταινία φρίκης»: Τραγικός ο απολογισμός μετά τον εκτροχιασμό τρένων στην Ισπανία - Τουλάχιστον 24 νεκροί και 73 τραυματίες
- Η νέα απειλή Τραμπ για δασμούς, η απάντηση των Ευρωπαίων και οι ισορροπίες στη… γειτονιά - Τα νέα δεδομένα «διαβάζει» η Αθήνα