Ελλάδα|19.05.2019 19:52

Θεσσαλονίκη: Ηχηρό μήνυμα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων (pics+vid)

Τίμος Φακαλής

Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πλήθος κόσμου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας πορεία Πόντιοι από όλη την Ελλάδα στο κέντρο της πόλης. 

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα έφτασε η φλόγα στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αγίας Σοφίας μετά από ένα ταξίδι το οποίο ξεκίνησε πριν πέντε μέρες από τον Πειραιά στο πλαίσιο της ποδηλατικής δράσης λαμπαδηφορίας «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς-Θεσσαλονίκη. Την φλόγα συνόδευαν   έφιπποι κρατώντας «λάβαρα» των σωματείων τους. 

Η φλόγα άναψε στο μνημείο Γενοκτονίας και αμέσως Πόντιοι χόρεψαν τον κατεξοχήν πολεμικός (πυρρίχιος) χορό των Ποντίων Σέρρα.  Μιλώντας λίγο αργότερα στην κεντρική εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων  ο ποντιακής καταγωγής ακτιβιστής  Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί κάλεσε τους Πόντιους να προστατέψουν τις αξίες των προγόνων τους και να τις κρατήσουν ζωντανές σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται.

«Η πραγματική σημαντική διάσταση των προσπαθειών μας είναι να προσπαθήσουμε  να δείξουμε τις αξίες που αντιπροσωπεύει το σύνθημα ο Πόντος ζει.  Ήρθε  ώρα να μην αφήσουμε κανένα να κρύψει την  ύπαρξή μας» είπε ο ακτιβιστής  Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί και προέτρεψε τους Πόντιους να  προχωρήσουν στην ίδρυση πολιτισμικών και ιστορικών σωματείων  τα οποία δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση της ταυτότητάς τους. 

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Αγίας Σοφίας, κινήθηκε στην οδό Εγνατία, Ιασωνίδου και κατέληξε στο τουρκικό προξενείο στην οδό Αγ. Δημητρίου.Στην πορεία συμμετείχαν εκατοντάδες πόντιοι από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και το εξωτερικό.  Οι συμμετέχοντες από ποντιακά σωματεία, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Δικαίωση στη Μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας» και φορώντας  την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, ως ένδειξη τιμής στη μνήμη των θυμάτων έστειλαν  ηχηρό μήνυμα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Κατάθεση στεφάνων 

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στο μνημείο του Ποντίου παπά και δάσκαλου στην πλατεία Αγίας Σοφίας με Ερμού από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και των ποντιακών φορέων. Στο μεταξύ την μνήμη των Ποντίων που χάθηκαν στις σφαγές του 1919 τίμησε το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης .

Κόκκινα και μαύρα πανιά αναρτήθηκαν στην πρόσοψη του “Διοικητηρίου” με πρωτοβουλία της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερίας Χατζηγεωργίου. Το ΥΜΑΘ συμμετείχε με αυτόν τον τρόπο στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, με το κόκκινο να συμβολίζει το αίμα των 353.000 αδικοχαμένων ψυχών και το μαύρο το διαχρονικό πένθος. «Τιμούμε τα θύματα και μετατρέπουμε τη γνώση της Ιστορίας σε προωθητική δύναμη για το μέλλον. Ποτέ ξανά Γενοκτονίες», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση του ΥΜΑΘ.