Ελλάδα|20.05.2019 14:44

Η Σκύρος της αειφορίας και του οικοτουρισµού

Άρης Χατζηγεωργίου

αραµυθένια, σαν τις φιγούρες των µικροκαµωµένων αλόγων της, η Σκύρος αναδύεται καταµεσής του Αιγαίου από την αποµόνωση των παλαιών εποχών, σε ένα από τα πιο πετυχηµένα παραδείγµατα τοπικής ανάπτυξης και αειφόρου τουρισµού. Πάνω από 40% αυξήθηκαν την τελευταία τριετία οι επισκέπτες που έφτασαν στη Σκύρο µε τον «Αχιλλέα», το πλοίο που ανήκει σε 2.000 µικροµετόχους νησιώτες, τον δήµο και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η Σκύρος Ναυτική Εταιρεία είναι µια γνήσια επιχείρηση λαϊκής βάσης που εξασφαλίζει όχι µόνο την άνετη πρόσβαση των τουριστών και την εξυπηρέτηση των κατοίκων, αλλά και αξιοπρεπή εργασία σε περισσότερες από 80 οικογένειες. Η ανάπτυξη που γνωρίζει στο νησί δεν αλλοίωσε τα χαρακτηριστικά της, τα οποία ισορροπούν γύρω από τον κανόνα της «µικρής κλίµακας».

Της ίδιας που κάνει ακόµη πιο αξιαγάπητα τα περίφηµα σκυριανά αλογάκια. Η Σκύρος είναι ένα από τα λιγοστά µέρη στον κόσµο όπου ένα παιδί µπορεί να δει µπροστά στα µάτια του ολοζώντανο και να αγγίξει ένα τέτοιο αλογάκι. Σήµερα ζουν στο νησί, χάρη στις προσπάθειες εθελοντών και οργανώσεων, 200 τέτοια αλογάκια. «Και να φανταστείτε ότι το 2005 ήταν µόλις 40» λέει ο δήµαρχος Σκύρου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο οποίος µιλά µε υπερηφάνεια για τις διακρίσεις που έχει αποσπάσει το νησί την τελευταία τριετία. Η Σκύρος κέρδισε το Παγκόσµιο Βραβείο Κοινού στην έκθεση τουρισµού ITB του Βερολίνου και βραβεύτηκε από την Green Destinations, ως ένας από τους 100 κορυφαίους παγκόσµιους προορισµούς αειφορίας και τουρισμού.

Οικολογική συνείδηση

Ρωτούµε τον κ. Χατζηγιαννάκη, ο οποίος, όπως δείχνουν όλα, θα διεκδικήσει βουλευτική έδρα στην Εύβοια µε τον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο ευαίσθητη µπορεί να αποδειχθεί αυτή η αρµονία ανάµεσα στην ανάπτυξη και την παράδοση, αλλά και το αν γίνονται ενέργειες ώστε να µη δεχθεί πλήγµατα η αειφορία: «Η πιο σηµαντική, κατά τη γνώµη µου, ενέργεια είναι η προσπάθεια διαµόρφωσης οικολογικής συνείδησης σε όλους τους συµπολίτες µας – κυρίως στους νέους.

Το περιβάλλον είµαστε εµείς και πρέπει να το προστατεύσουµε. Γι’ αυτό τον λόγο από το 2010 ο δήµος προχώρησε στην εκπόνηση, µέσω του προγράµµατος “Life” για την προστασία της βιοποικιλότητας, µελετών τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, µε άξονα την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η δηµοτική µας Αρχή πάλεψε για τη δηµιουργία του πρώτου “πράσινου” σχολείου στην Ελλάδα και την ενεργειακή αναβάθµιση των σχολικών κτιρίων και του κλειστού γυµναστηρίου. Εµείς ήµασταν απ’ αυτούς που ψαχτήκαµε, οργανώσαµε ξανά τις υπηρεσίες, συνεργαστήκαµε µε όλους άψογα, βρήκαµε χρήµατα από προγράµµατα στην περιφέρεια, στα ΕΣΠΑ, στα υπουργεία». Οπου, όµως, συµβαίνουν µικρά θαύµατα, δεν σηµαίνει ότι έχουν εκλείψει και τα προβλήµατα.

Ο γενικός διευθυντής της Σκύρος Ναυτική Εταιρεία, Σταµάτης Φτούλης, µιλά για την ανάγκη να µείνουν στο νησί οι νέοι. «Είναι σηµαντικό να στελεχωθούν οι υποδοµές Υγείας. Η Σκύρος είναι ενάµιση χρόνο χωρίς παιδίατρο. Εχουµε ακτινολογικό µηχάνηµα το οποίο δεν λειτουργεί, διότι λείπουν οι απαραίτητες ειδικότητες παρά τις προκηρύξεις θέσεων που γίνονται» τονίζει. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Αντώνης Παρασκευής, έχει καταγωγή από τη Σκύρο, αλλά βρέθηκε στο νησί όταν ήταν 30 ετών. «Εβαλα όλα µου τα χρήµατα και εδώ και 15 χρόνια έχουµε πετύχει σηµαντική ανάπτυξη. Σήµερα λειτουργούν 90 µονάδες µε 4.000 κλίνες. Πετύχαµε µια ισορροπία που επιτρέπει σίγουρα κέρδη σε όποιον έρχεται χωρίς αρπακτικές διαθέσεις. Θα βοηθούσε, όµως, σίγουρα να είχαµε συχνότερη αεροπορική σύνδεση» σηµειώνει

Σκύρος