Ελλάδα|21.05.2019 21:02

Σε 18 μέρες 100 επιθέσεις σε όλη τη χώρα υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα (vid)

Newsroom

Σε πρωτοφανές μπαράζ επιθέσεων έχουν προχωρήσει οι αλληλέγγυοι στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Από τις 2 Μαΐου, την ημέρα που ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας, πάνω από 100 καταδρομικές επιθέσεις, αναρτήσεις, πανό, συγκεντρώσεις και πορείες με επεισόδια πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα με τις 74 από αυτές μόνο στην Αθήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, μέσα στις τελευταίες 18 μέρες έγιναν 74 επιθέσεις στην Αθήνακ και περισσότερες από 100 σε ολόκληρη τη χώρα. 

Τις τελευταίες ώρες οι αλληλέγγυοι στον «Λουκά» της 17 Νοέμβρη κλιμακώνουν τις δράσεις τους για να του δοθεί άδεια από τη φυλακή με παρεμβάσεις. Έτσι αποκαλούν τους εμπρησμούς, τις καταδρομικές επιθέσεις, τα επεισόδια και τη φθορά περιουσιών και μνημείων.  Η αρχή έγινε στην οδό Πανεπιστήμιου το απόγευμα της Δευτέρας, 20 Μαΐου. Αναρχικές ομάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Φρέσκου για το OPEN TV, που είχαν ως βάση λόγω ασύλου την ΑΣΟΕΕ πραγματοποίησαν συντονισμένες επιθέσεις, πυρπολώντας κάδους σκουπιδιών. 

Τα ξημερώματα της Τρίτης σειρά πήραν οι εμπρησμοί σε ATM τραπεζών, στην Αγία Παρασκευή και την Κυψέλη. Στη Θεσσαλονίκη αναρχικές συλλογικότητες απλώνουν πανό και φωνάζουν συνθήματα συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η διαμαρτυρία έγινε σε εμπορικό κέντρο που στεγάζεται το προξενείο. Το ίδιο σκηνικό θέλουν να το επαναλάβουν και στο δικαστικό μέγαρο της συμπρωτεύουσας. Γίνονται, όμως, αντιληπτοί την ώρα που απλώνουν το πανό και συλλαμβάνονται, έχοντας όμως προλάβει να πετάξουν συνθήματα. Για την επίθεση οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης. 

Στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της Τρίτης συζητήθηκε στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου κεκλεισμένων των θυρών η αίτηση αναίρεσης που έκανε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, σε βάρος του απορριπτικου βουλεύματος για την χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίναμε την απόφαση να εκδίδεται εντός των επόμενων 24ωρων. 

Στην δικογραφία συμπεριελήφθη και το υπόμνημα που κατέθεσε η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντινα, σύμφωνα με το οποίο συντρέχουν στο πρόσωπο του τόσο οι τυπικές προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας όσο και οι ουσιαστικές.

Σύμφωνα  με την αναίρεση που άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η αντιφατική νομολογία που έχει  δημιουργηθεί γύρω από το θέμα, για το εάν δηλαδή δικαιούνται άδεια οι πολυϊσοβίτες, πρέπει να λυθεί σε ανώτατο επίπεδο. Αυτός ωστόσο είναι τυπικός λόγος, ενώ για την κ. Δημητρίου το δικαστικό συμβούλιο όφειλε -αφού απέρριψε το αίτημα για άδεια για τυπικούς λογους-να μην εξετάσει αν συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις.

Στην περίπτωση που αναιρεθεί το βούλευμα, η δικογραφία θα επιστρεψει πίσω στον Βόλο για νέα κρίση, απο το δικαστικό συμβούλιο.  Από νωρίς το πρωί, διακριτική αστυνομική δύναμη ήταν έξω από την δικαστική αίθουσα υπό τον φόβο τυχόν επίθεσης από  αλληλέγγυους στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντινα.

17ΝΔημήτρης Κουφοντίνας