Ελλάδα|22.05.2019 10:54

Καλάβρυτα: Εκτός τροχιάς ο τουρισµός από τη διακοπή του Οδοντωτού

Μαρία Λιλιοπούλου

Ζήτηµα ηµερών είναι η επαναλειτουργία του Οδοντωτού σιδηρόδροµου των Καλαβρύτων, η κυκλοφορία του οποίου είχε διακοπεί από το Σάββατο του Λαζάρου εξαιτίας κατολισθητικών φαινοµένων. Για σήµερα ο ΟΣΕ έχει προγραµµατίσει έλεγχο και επιθεώρηση της γραµµής µε αµαξοστοιχία έργων, προκειµένου να αποφασιστεί η εκ νέου δροµολόγησή του.

Είχε προηγηθεί η προχθεσινή ενηµέρωση από τον Δήµο Καλαβρύτων ότι προέβη στη µερική αποσάθρωση και αποµάκρυνση των ετοιµόρροπων τµηµάτων των επικίνδυνων βράχων, προσθέτοντας ότι επιτρέπεται η προσωρινή, προσεκτική και ελεγχόµενη διέλευση, τόσο από τον δρόµο όσο και από τη σιδηροδροµική γραµµή. Για διακοπή της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία έχει προκαλέσει οικονοµικό µαρασµό στην περιοχή, έκανε λόγο σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «δείχνοντας» προς την πλευρά του ΟΣΕ, δηλαδή του διαχειριστή υποδοµής.

Στην ανακοίνωση επισηµαίνεται ότι η κυκλοφορία του Οδοντωτού σιδηρόδροµου από τον ΟΣΕ, που έχει την αποκλειστική ευθύνη των γραµµών, τέθηκε υπό απαγόρευση εδώ και έναν µήνα, ενώ αναφέρεται ότι η απαγόρευση κρίθηκε αναγκαία για λόγους ασφαλείας, δεδοµένου ενός σοβαρού φαινοµένου κατολίσθησης που εξελίχθηκε στην περιοχή. «Η απουσία του εµβληµατικού τρένου έχει οδηγήσει σε ακυρώσεις εκδροµών, διακοπή τουριστικής δραστηριότητας και ακυρώσεις εκδηλώσεων, µε αποτέλεσµα τεράστια οικονοµική απώλεια και µαρασµό στην περιοχή.

  • 1896 το έτος που εγκαινιάστηκε
  • 22.350 µέτρα το µήκος της διαδροµής
  • 3.400 µέτρα το σύνολο των οδοντωτών τµηµάτων
  • 17,5% η µέγιστη κλίση γραµµής
  • 60 λεπτά ο χρόνος διαδροµής

Δυστυχώς, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αδυνατεί να επανεκκινήσει τα δροµολόγιά της στην ιστορική αυτή διαδροµή, εάν ο ΟΣΕ δεν άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Από την πλευρά του, ο ΟΣΕ επισηµαίνει ότι από τον περασµένο Απρίλιο βρίσκονται σε εξέλιξη έντονα φαινόµενα κατολισθήσεων στην κοινότητα της Κάτω Ζαχλωρούς που προκάλεσαν διακοπή της λειτουργίας του Οδοντωτού σιδηρόδροµου, τα οποία παρακολουθούνται από το Πανεπιστήµιο Πατρών.

Διευκρινίζει ότι η περιοχή βρίσκεται στην αποκλειστική ευθύνη του οικείου δήµου αλλά και των αστυνοµικών Αρχών, σηµειώνοντας πως ο ΟΣΕ έχει την ευθύνη συντήρησης των κτιρίων και σιδηροδροµικών γραµµών και «είναι υποχρεωµένος να ακολουθεί τις οδηγίες των αρµοδίων φορέων για θέµατα που επηρεάζουν το δίκτυο, δεν είναι όµως στον τοµέα της αποκλειστικής ευθύνης του».

Καλάβρυταοδοντωτός σιδηρόδρομος