Ελλάδα|23.05.2019 11:37

Στη θάλασσα της Αρκαδίας το πρώτο καταδυτικό πάρκο

Μαρία Λιλιοπούλου

Το «πράσινο φως» για τη δηµιουργία του πρώτου καταδυτικού πάρκου στην Ελλάδα, το οποίο θα αναπτυχθεί στα διοικητικά όρια του δήµου Νότιας Κυνουρίας στον όρµο Τυρού, άναψε χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, και των συναρµόδιων υπουργών. Η συγκεκριµένη απόφαση χαρακτηρίζει καταδυτικό πάρκο θαλάσσια περιοχή έκτασης 1,704 τετραγωνικών χιλιοµέτρων για την πραγµατοποίηση καταδύσεων αναψυχής, ενώ η διαχείριση παραχωρείται σε φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Πελοπόννησος ΑΕ).

Το αρχικό διάστηµα παραχώρησης του Πάρκου ορίζεται στα δέκα χρόνια, µε την ετήσια αποζηµίωση να καθορίζεται στο ποσό των 10 ευρώ ανά στρέµµα για το σύνολο της χρονικής διάρκειας της παραχώρησης, η οποία µπορεί να ανανεώνεται για πέντε έτη κάθε φορά µε κοινή απόφαση των συναρµόδιων υπουργών. Επιπλέον, η ΚΥΑ προβλέπει τη δυνατότητα είσπραξης αντιτίµου από τους επισκέπτες του Πάρκου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι κατά τη διάρκεια της κολυµβητικής περιόδου δεν θα προκαλείται όχληση στους λουόµενους στην οριοθετηµένη ακτή κολύµβησης «Τηγάνια».

Η περιοχή θα αναπτυχθεί ως επισκέψιµος υποβρύχιος χώρος αναψυχής, στον οποίο θα πραγµατοποιούνται καθοδηγούµενες καταδύσεις αναψυχής και υποβρύχιες δραστηριότητες µεταξύ των οποίων φωτογράφιση, κινηµατογράφηση και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Το καταδυτικό πάρκο θα οριοθετηθεί µε πλωτούς φωτοσηµαντήρες µε σήµανση ηµέρας και νύχτας, ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση πέντε πλωτών αγκυροβολίων σκαφών. Πριν από τη λειτουργία του θα προηγηθεί αυτοψία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Εντός της οριοθετηµένης θαλάσσιας περιοχής θα επιτρέπεται η ναυσιπλοΐα αποκλειστικά και µόνο στα σκάφη και τα πλωτά µέσα του φορέα διαχείρισης και όσα χρησιµοποιούνται για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και στα µέσα των αρµόδιων Αρχών. Επίσης, θα επιτρέπεται η πόντιση πλοίων, ναυαγίων, πλωτών ναυπηγηµάτων ή άλλων τεχνητών κατασκευών για τη βελτίωση της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, αλλά και της ελκυστικότητας του υποβρύχιου τοπίου, ενώ, εκτός των ορίων του Πάρκου και σε απόσταση ασφαλείας, θα επιτρέπονται η διέλευση των επαγγελµατικών αλιευτικών σκαφών και ο ελλιµενισµός τους στο Καταφύγιο Τυρού.

Eντός του Πάρκου θα απαγορεύονται η αγκυροβολία και κάθε µορφή αλιείας, κάθε αθλητική ή άλλη θαλάσσια δραστηριότητα ή οτιδήποτε παρακωλύει τις καταδύσεις.

Επιστηµονική έρευνα

Κατ’ εξαίρεση και µόνο για λόγους επιστηµονικής έρευνας θα επιτρέπεται η σύλληψη πανίδας και η συλλογή χλωρίδας. Βάσει των προβλέψεων της απόφασης, ο φορέας διαχείρισης θα έχει δικαίωµα να παράγει και να εµπορεύεται ενηµερωτικό, διδακτικό, πληροφοριακό και τουριστικό υλικό σε έντυπη, φωτογραφική, ηλεκτρονική ή άλλη µορφή. Σε περίπτωση µη εκπλήρωσης ή πληµµελούς εκπλήρωσης του σκοπού της παραχώρησης από τον φορέα διαχείρισης, είναι δυνατή η άρση του χαρακτηρισµού, η οποία θα επιφέρει και τη λήξη της παραχώρησης.

ΑρκαδίαΓιώργος Σταθάκηςκαταδυτικό πάρκο