Ελλάδα|23.05.2019 16:22

Δημήτρης Κουφοντίνας: Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου

Σοφία Σπίγγου

Το δρόμο για τη χορήγηση νέας άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα ανοίγει η απόφαση του συμβουλίου του ΣΤ’ Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι εκτός της συνδρομής των τυπικών προϋποθέσεων του νόμου για την χορήγηση άδειας σε πολυισοβίτες (σς: δηλαδή ότι και αυτοί δικαιούνται άδεια), το βούλευμα του Βόλου δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία στο σκεπτικό του σχετικά με τη συνδρομή ή μη των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Το ΣΤ´Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι και όσοι έχουν καταδικαστεί σε περισσότερες από μία φορά ισόβια, έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τακτικές άδειες από τη φυλακή. Ωστόσο, οι αρεοπαγίτες «κούνησαν το δάχτυλο» στο Συμβούλιο του Βόλου, επισημαίνοντας ότι «θα έπρεπε, αφ’ ότου δέχθηκε πως, κατά την νομική του άποψη, δεν συνέτρεχε η πλήρωση της τυπικής προϋποθέσεως για χορήγηση τακτικής άδειας, να δεχθεί την προσφυγή του εισαγγελέως και να απορρίψει τύποις την από 30.4.2019 αίτηση του ως άνω κρατούμενου, και, αφού δεν συνέτρεχε, κατά την άποψή του, η τυπική προϋπόθεση, να μην προχωρήσει στην εξέταση των ουσιαστικών και υποθέσεων της χορήγησης τακτικής άδειας».

Αξιοσημείωτο είναι, πως το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου μπαίνει και στην ουσία της υπόθεσης, καθώς ξεκαθαρίζει ότι το βούλευμα του Συμβουλίου του Βόλου, στην κρίση του για τη συνδρομή των ουσιαστικών προϋποθέσεων, δεν περιλαμβάνει «την απαιτούμενη ειδική αιτιολογία», χαρακτηρίζοντας το αντιφατικό. Μάλιστα, στην σημερινή απόφαση, οι δικαστές εξηγούν, ότι αν και περιγράφεται λεπτομερώς η καλή συμπεριφορά του κρατούμενου εντός και εκτός φυλακής, δεν περιγράφεται η κακή χρήση της άδειας του, παρά γίνεται μόνο μια αναφορά στη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.

«Το προσβαλλόμενο βούλευμα δέχεται ότι ο κρατούμενος δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά κατά τη διάρκεια της κράτησης του, έχει δείξει καλή διαγωγή, έχει λάβει έξι τακτικές άδειες, των οποίων έκανε καλή χρήση, αλλά δεν περιλαμβάνει περιστατικά κακής χρήσης κατά τη διάρκεια των αδειών αυτών, περιοριζόμενο στην παραδοχή ότι «κατά τη διάρκεια της προηγούμενης άδειας του έκανε αμέριμνος περίπατο στο κέντρο της Αθήνας (..)».

Δημήτρης Κουφοντίνας17ΝΆρειος Πάγος