Εντοπίστηκε σταχτοδέλφινο ανάμεσα σε Χίο και Ικαρία: Φωτογραφία από τη σπάνια εμφάνιση
NewsroomΕντυπωσιακή κατέληξε να είναι η αποστολή «Ναυτίλος» ανοιχτά του Αιγαίου, όταν οι άνθρωποι της αποστολής εντόπισαν και κατέγραψαν στον φωτογραφικό φακό ένα σταχτοδέλφινο ανάμεσα στη Χίο και την Ικαρία, χαρίζοντάς μας μια σπάνια εικόνα για το ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα.
Η καταγραφή προέρχεται από το «Αρχιπέλαγος - Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας», το οποίο δημοσίευσε το σχετικό υλικό στο πλαίσιο της συνεχούς ερευνητικής και ενημερωτικής του δράσης για την προστασία των θαλασσών.
Μέσα από τέτοιες αποστολές, ο οργανισμός στοχεύει στην καταγραφή της θαλάσσιας ζωής, αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Το άγνωστο δελφίνι των ελληνικών θαλασσών
Τα σταχτοδέλφινα θεωρούνται από τα πιο άγνωστα και λιγότερο μελετημένα είδη δελφινιών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες. Αν και πρόκειται για το μεγαλύτερο είδος δελφινιού στην περιοχή, παραμένει σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, κυρίως επειδή ζει μακριά από τις ακτές, στο ανοιχτό πέλαγος.
Ξεχωρίζουν τόσο για το μέγεθος όσο και για τη συμπεριφορά τους, καθώς είναι το μοναδικό είδος δελφινιού στην Ελλάδα που παρουσιάζει μεταναστευτικές συνήθειες. Συνήθως κινούνται σε μικρές ομάδες, από τρία έως είκοσι άτομα, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις.
Παράλληλα, διακρίνονται και για τις εντυπωσιακές καταδυτικές τους ικανότητες, καθώς μπορούν να φτάσουν σε βάθη έως και 300 μέτρα και να παραμένουν κάτω από την επιφάνεια για περισσότερα από 30 λεπτά.
- Οι σκύλοι του Τσερνόμπιλ: Η ζώνη αποκλεισμού, η ραδιενέργεια και οι γενετικές διαφορές με άλλα σκυλιά
- Μάστιγα οι κλοπές χαλκού στην Αθήνα: 70 καταγγελίες και 9 χλμ. καλωδίων κλεμμένα
- Κόκκινα δάνεια: Κραυγή αγωνίας από δανειολήπτες υπό την απειλή πλειστηριασμών
- Από χλιδάτες σουίτες και εστιατόρια, μέχρι στημένους αγώνες - Η «αμαρτωλή» ζωή πίσω από την απάτη-μαμούθ με τη ΜΚΟ