Ελλάδα|22.05.2026 20:31

Το «φρούριο» της απάτης στη Δυτική Αττική: Έστησαν τηλεφωνικό κέντρο-μαμούθ και άρπαξαν 2 εκατ. ευρώ

Γιάννης Ζιάκας

Πίσω από ρολά ασφαλείας και κάμερες παρακολούθησης, σε χώρους που έμοιαζαν περισσότερο με οχυρωμένα καταφύγια είχε στηθεί το τηλεφωνικό κέντρο της εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

Τα μέλη της άλλαζαν συνεχώς εγκαταστάσεις και τηλεφωνικούς αριθμούς, προσπαθώντας να μένουν ένα βήμα μπροστά από τις Αρχές.

Κατά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, εντοπίστηκε το «τηλεφωνικό κέντρο» της οργάνωσης και συνελήφθησαν 10 άτομα, ανάμεσά τους τα αρχηγικά στελέχη, τηλεφωνητές αλλά και πρόσωπα που προμήθευαν την ομάδα με κάρτες κινητής τηλεφωνίας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και ληστείες, τετελεσμένες και σε απόπειρα, με παράνομο οικονομικό όφελος που ξεπερνά τα 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2025, η οργάνωση είχε συγκεκριμένη δομή και ρόλους:

  • διευθυντικά στελέχη,
  • τηλεφωνητές,
  • προμηθευτές καρτών SIM
  • και εισπράκτορες.

Οι... τηλεφωνητές

Οι τηλεφωνητές είχαν κεντρικό ρόλο. Χρησιμοποιώντας συνεχώς νέες συνδέσεις και κινητά τηλέφωνα, αναζητούσαν υποψήφια θύματα μέσα από τηλεφωνικούς καταλόγους. Στη συνέχεια τηλεφωνούσαν προσποιούμενοι υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ ή λογιστές.

Με διάφορα προσχήματα, όπως δήθεν προβλήματα με την εφορία, ανάγκη ασφάλισης χρημάτων και κοσμημάτων ή ακόμη και υποτιθέμενη διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος, έπειθαν τα θύματα να αφήνουν χρήματα και τιμαλφή σε σημεία εύκολα προσβάσιμα. Άλλα μέλη της οργάνωσης περνούσαν στη συνέχεια και τα παραλάμβαναν.

Κατά τις έρευνες οι αστυνομικοί κατάσχεσαν:

  • 60 πακέτα καρτοκινητής τηλεφωνίας,
  • 23 κινητά τηλέφωνα,
  • 6.020 ευρώ,
  • 21 τιμαλφή, ανάμεσά τους ρολόγια και κοσμήματα μεγάλης αξίας,
  • καθώς και δύο αυτοκίνητα.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 58 περιπτώσεις απάτης, ενώ το συνολικό παράνομο όφελος της οργάνωσης υπολογίζεται ότι φτάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΕΔΔΗΕΕλληνική Αστυνομίααπάτητηλεφωνική απάτηαπάτεςειδήσεις τώρα