Ελλάδα|28.05.2026 20:55

Επιστρέφει μετά από 14 χρόνια στην Αθήνα η TAP Air Portugal - Τα δρομολόγια στο «Βενιζέλος»

Μαρία Λιλιοπούλου

Στην Αθήνα ύστερα από 14 χρόνια επιστρέφει η TAP Air Portugal, εγκαινιάζοντας από την 1η Ιουλίου νέο απευθείας δρομολόγιο μεταξύ Λισαβόνας και Αθήνας με πέντε πτήσεις την εβδομάδα. Η επαναφορά της σύνδεσης σηματοδοτεί την επάνοδο της πορτογαλικής αεροπορικής εταιρείας στην ελληνική αγορά, καθώς η τελευταία πτήση της TAP προς την Αθήνα είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2012.

Η αεροπορική εταιρεία θα εκτελεί το δρομολόγιο με αεροσκάφη Airbus A320neo χωρητικότητας 174 θέσεων κατά τη θερινή περίοδο, ενώ κατά τη χειμερινή περίοδο της IATA οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται με αεροσκάφη Embraer E190. Συνολικά, η TAP θα προσφέρει πέντε εβδομαδιαίες συχνότητες προς τη Λισαβόνα το καλοκαίρι του 2026.

Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Humberto Delgado της Λισαβόνας θα αναχωρούν στις 21:30 κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, με άφιξη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στις 03:40 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας. Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι αναχωρήσεις από την Αθήνα θα πραγματοποιούνται στις 04:40 κάθε Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, με άφιξη στη Λισαβόνα στις 07:15 τοπική ώρα.

Τα εισιτήρια μετ’ επιστροφής για το νέο δρομολόγιο διατίθενται ήδη μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας και των ταξιδιωτικών πρακτόρων, με τις τιμές να ξεκινούν από 119 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων.

Η TAP είχε συνδέσει απευθείας την Αθήνα με τη Λισαβόνα και την περίοδο 2011 - 2012, προσφέροντας τότε την πρώτη απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας - Πορτογαλίας. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του δρομολογίου εκείνη την περίοδο, η εταιρεία μετέφερε περισσότερους από 60.000 επιβάτες μετ’ επιστροφής.

Η επιστροφή της TAP στην ελληνική πρωτεύουσα έρχεται σε μια περίοδο σημαντικής ενίσχυσης της αεροπορικής κίνησης μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε με τον Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας, η απευθείας επιβατική κίνηση Αθήνας - Πορτογαλίας κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ το 2025, φτάνοντας τους 261.000 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σύγκριση με το 2024. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται και το 2026, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου η κίνηση αυξήθηκε περαιτέρω κατά 23%.

Η ταξιδιωτική ζήτηση μεταξύ Πορτογαλίας και Αθήνας αφορά κυρίως ταξίδια αναψυχής, ενώ η αναλογία ξένων και Ελλήνων ταξιδιωτών διαμορφώνεται περίπου στο 60% - 40%. Παράλληλα, οι επιβάτες φαίνεται να οργανώνουν τα ταξίδια τους με αρκετά μεγάλη χρονική προετοιμασία, καθώς οι κρατήσεις πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο περίπου δύο μήνες πριν την αναχώρηση.

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την επιστροφή της TAP στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι η Πορτογαλία αποτελεί μια δυναμική αγορά με αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ελληνική πρωτεύουσα.

Όπως ανέφερε, το νέο δρομολόγιο προσφέρει περισσότερες επιλογές σύνδεσης όχι μόνο με τη Λισαβόνα αλλά και με το ευρύ δίκτυο της TAP προς προορισμούς στη Νότια και Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σύνδεση με την Αθήνα επιτρέπει στην αεροπορική εταιρεία να αξιοποιήσει το εκτεταμένο δίκτυο προορισμών που εξυπηρετεί ο ΔΑΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα. Η ίδια ευχήθηκε στην TAP ασφαλείς και επιτυχημένες πτήσεις, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία του αεροδρομίου με την πορτογαλική αεροπορική εταιρεία θα συνεχιστεί με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσίας της στην αθηναϊκή αγορά.

πτήσειςδρομολόγιαΛισαβόναΠορτογαλίαειδήσεις τώρααεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος