Ελλάδα|29.05.2019 11:18

Κτηματολόγιο: Παράταση των δηλώσεων σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες

Μαρία Λιλιοπούλου

Στην παράταση της προθεσµίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες, και συγκεκριµένα στο Ηράκλειο, στη Μεσσηνία, στη Βοιωτία και στη Φωκίδα, προχωρά η διοίκηση του Ελληνικού Κτηµατολογίου.

Στις δύο πρώτες δίνεται παράταση στους κατοίκους εσωτερικού έως τις 10 Ιουλίου, ενώ στη Βοιωτία και τη Φωκίδα η συλλογή των δηλώσεων θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου.

Οσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηµατογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά µέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Επίσης, για όσους διαµένουν στην Αττική και έχουν ακίνητα στις εν λόγω περιοχές (εκτός της Μεσσηνίας) λειτουργεί και το Κεντρικό Γραφείο Κτηµατογράφησης, στα Ολυµπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (λεωφόρος Βεΐκου 137), καθηµερινά 8.00-16.00 και κάθε Τετάρτη 8.00-20.00.

Οι παρατάσεις βοηθούν τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά δεν είναι οριζόντιες, ακόµα και για τις ίδιες περιοχές εφόσον υπάρχουν διαφορετικές µελέτες. Αποτέλεσµα είναι η λήξη των προθεσµιών να δηµιουργεί «πονοκέφαλο» στους ιδιοκτήτες.

Δύο µελέτες

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας που έχει χωριστεί σε δύο µελέτες, µε αποτέλεσµα η πρώτη να έχει προθεσµία για τους κατοίκους εσωτερικού τη 10η Ιουνίου και για τους κατοίκους εξωτερικού τη 10η Σεπτεµβρίου, ενώ ως προς τη δεύτερη οι ιδιοκτήτες µπορούν να υποβάλουν δηλώσεις µέχρι τις 8 Ιουλίου εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα και µέχρι τις 7 Οκτωβρίου εφόσον είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Συγκεκριµένα, στην πρώτη µελέτη εντάσσονται οι περιοχές Ακτίου-Βόνιτσας, Αµφιλοχίας, Θέρµου, Ναυπακτίας, Ξηροµέρου και ορισµένοι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ από τον Δήµο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και από τον Δήµο Αγρινίου, εξαιρουµένης της πόλης του Αγρινίου. Η δεύτερη µελέτη αφορά στους προκαποδιστριακούς δήµους/κοινότητες Αγίου Νικόλαου, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγρινίου, Δοκιµίου, Θεστιέων (πρώην κοινότητες Καινούριου, Προσηλίων), Καµαρούλας, Νέαπολης, Νέας Αβόρανης, Παναιτωλικού, Παραβόλας.

Υπενθυµίζεται ότι η υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτική. Εάν δεν υποβληθεί, τα ακίνητα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη και η κυριότητά τους να περιέλθει στο Δηµόσιο

κτηματολόγιο