Ελλάδα|12.11.2018 18:36

Θεσσαλονίκη: Ερευνητική ομάδα «επιστρέφει» στο 6000 π.Χ.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Η μελέτη της σχέσης ανθρώπου και περιβάλλοντος στη νεολιθική εποχή θα είναι το αντικείμενο της έρευνας αρχαιολόγων, βιοαρχαιολόγων και φυσικών επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο της Βέρνης και αυτό της Οξφόρδης, στο πλαίσιο του διεθνούς πενταετούς προγράμματος EXPLO. 

Όπως ανακοινώθηκε από το ΑΠΘ, το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 6,4 εκατομμυρίων ευρώ και την έγκρισή του έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Θα μελετηθούν πρώιμοι λιμναίοι οικισμοί, που ιδρύθηκαν από την 6η χιλιετία π.Χ. στα ιδιαίτερα παραλίμνια περιβάλλοντα της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και σε ανάλογα της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας. 

Ο πιο γνωστός οικισμός αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα είναι το Δισπηλιό Καστοριάς, που έχει ήδη ανασκαφεί από το ΑΠΘ και τον Έλληνα προϊστοριολόγο Γιώργο Χουρμουζιάδη. Ο συγκεκριμένος λιμναίος οικισμός θα αποτελέσει τον αρχαιολογικό κορμό του προγράμματος.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, θα ερευνηθούν για πρώτη φορά σε έκταση και βάθος οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολιτισμικών επιλογών και φυσικών παραμέτρων του περιβάλλοντος με την πλήρη ανάπτυξη προηγμένων επιστημονικών τεχνικών, όπως η δενδροχρονολόγηση, η ανάλυση αρχαίων βιολογικών καταλοίπων, η παλαιοοικολογική ανάλυση, η μοντελοποίηση της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον κ.ά.

ΑΠΘΔισπηλιό Καστοριάς