Ελλάδα|29.05.2019 17:29

Καταφύγιο αστέγων το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (vid)

Newsroom

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Αναστάσιος Σπανός μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 5:30» του Open TV για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει μετατραπεί σε «καταφύγιο» αστέγων.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά τις κλοπές που είχαν σημειωθεί στο νοσοκομείο πριν από περίπου 3 μήνες. Τότε ο διοικητής είχε αναφερθεί στο πρόβλημα των αστέγων που κοιμούνται μέσα στο κτίριο.

Ο κ. Σπανός έχει ήδη καταφύγει στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ενώ η ΠΟΕΔΥΝ τονίζει πως το γεγονός ότι κάποιο άνθρωποι διαμένουν μόνιμα στους χώρους του νοσοκομείου αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε συγκληθεί σύσκεψη στην οποία μετείχε και ο αστυνομικός διευθυντής της Θεσσαλονίκης, ο οποίος τόνισε πως δεν μπορεί να παρέμβει μέσα σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Ζητήθηκε επομένως από τον δήμο να φροντίσει να φιλοξενήσει αυτούς τους αστέγους σε κάποιες δομές, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Το μόνο που μπορεί να κάνει η διοίκηση του Νοσοκομείου είναι να καταγράφει αυτούς τους άστεγους και να φροντίσει ώστε να τους γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις για την υγεία τους. Από εκεί και πέρα ζητά και εκείνη να δοθεί κάποια λύση από την πολιτεία έτσι ώστε να βρουν αυτοί οι άνθρωποι στέγη σε κάποιο άλλο κατάλυμα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του διοικητή του ΑΧΕΠΑ:

«Ο δήμος μας είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μεταφερθούν στις δομές του δήμου γιατί ο δήμος στις 20:30 το βράδυ κλείνει τις πόρτες και τις ανοίγει πάλι το πρωί. Επίσης σε αυτούς τους χώρους επιβάλλονται κάποιοι κανόνες τους οποίους αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να τηρήσουν. Εγώ δεν έχω κανένα δικαίωμα να βγάλω οποιονδήποτε από το νοσοκομείο με τη βία, ούτε ο φύλακας έχει αυτό το δικαίωμα. Η αστυνομία μάς είπε ότι δεν μπορεί να κάνει επιχείρηση μέσα στο νοσοκομείο γιατί ανήκει στον χώρο του Πανεπιστημίου και είναι άσυλο». 

ΘεσσαλονίκηΑΧΕΠΑάστεγοι