Ελλάδα|12.11.2018 21:16

Θεσσαλονίκη: Ποινή 290 ετών σε Γεωργιανό διακινητή μεταναστών

Βασίλης Παπαναστασούλης

Συνολική κάθειρξη 290 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σ’ έναν Γεωργιανό, ο οποίος φέρεται ότι διακινούσε μετανάστες και πρόσφυγες, από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω του Έβρου.  Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για εννέα περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών, με αυτοκίνητα, από τον Οκτώβριο 2016 έως τον Ιούνιο 2017. 

Ένα από αυτά τα οχήματα ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα που πραγματοποιήθηκε στον Ίασμο Ροδόπης και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Ιρακινού μετανάστη και τον τραυματισμό άλλων 13 ανθρώπων από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Ιράκ, τον Απρίλιο 2017. 

Το τελευταίο περιστατικό αποτέλεσε αφορμή για τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας που αποκάλυψε τη δράση κυκλώματος που, έναντι αμοιβής, προωθούσε μετανάστες από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Ο Γεωργιανός καταδικάστηκε ως αρχηγός του κυκλώματος και για το θανατηφόρο περιστατικό του Ιάσμου ενώ ποινή κάθειρξης 69 ετών επιβλήθηκε και σ’ έναν Έλληνα συνεργό του, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για δύο περιπτώσεις μεταφοράς μεταναστών που οργάνωσε το ίδιο κύκλωμα.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης  καταδίκασε με ποινή κάθειρξης 36 ετών και έναν Μολδαβό, φερόμενο ως οδηγό του οχήματος που ανατράπηκε στον κόμβο Ιάσμου της Εγνατίας Οδού. Γι' αυτό το περιστατικό, ο τελευταίος έχει καταδικαστεί με κάθειρξη 85 ετών και από το Τριμελές Εφετείο Θράκης. Άλλος ένας Μολδαβός αθωώθηκε από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. Πάντως, ανώτερη εκτιτέα ποινή δεν ξεπερνά το 25 έτη. 

μετανάστεςδιακινητής