Ελλάδα|31.05.2019 11:14

Γραικός: Από την εξαφάνιση στα σφαγεία μέχρι την εξιχνίαση της δολοφονίας

Newsroom

Το θρίλερ εξαφάνισης του Δημήτρη Γραικού ξεκίνησε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016. Το πρωί είχε πάει κανονικά στη δουλειά του. Μίλησε στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του, ωστόσο από το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα ίχνη του χάθηκαν.

Σύμφωνα με όσα υποστήριζε τότε η σύζυγος του 59χρονου, ο άντρας της είχε φύγει το πρωί από το σπίτι στο Ωραιόκαστρο και πήγε στα σφαγεία Χαλάστρας για να πουλήσει κάποια ζώα. Από την πώληση εισέπραξε 17.000 ευρώ, ποσό αρκετά σημαντικό ώστε να κάνει την οικογένειά του να ανησυχεί πως πίσω από την εξαφάνισή του ίσως να κρύβεται εγκληματική ενέργεια. «Ο σύζυγός μου πήγαινε τακτικά στα σφαγεία. Είναι η δουλειά του αυτή και εκείνη την ημέρα έπρεπε να πουλήσει κάποια ζώα. Ο αγοραστής είπε ότι του έδωσε 17.000 ευρώ. Δεν ξέρω αν ήταν περισσότερα ή λιγότερα, αλλά αυτά είπε ο αγοραστής στη κατάθεσή του», είχε υποστηρίξει η σύζυγός του.

Ακολούθησαν έρευνες, υπόνοιες στράφηκαν και στην σύζυγό του, σενάρια έλεγαν ότι πήγε στο εξωτερικό, ωστόσο τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκε.

Η δικαστική ανατροπή 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά και ενώ η υπόθεση βρίσκονταν ένα βήμα πριν μπει στο αρχείο με απόφαση της Εισαγγελέως ήρθε η μεγάλη ανατροπή. Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Εισαγγελέας Εφετών ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του άτυχου κτηνοτρόφου, χαρακτηρίζοντας ως εσφαλμένη την απόφαση της Εισαγγελέως να στείλει την υπόθεση στο Αρχείο!

Δυο μέρες πριν τις σοβαρές αυτές εξελίξεις, η Αγγελική Νικολούλη και η εκπομπή της "Φως στο Τούνελ" βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου χάθηκαν τα ίχνη του Δημήτρη Γραικού. Αποκρυπτογράφησε τη διαδρομή που ακολούθησε ο επιχειρηματίας το μοιραίο απόγευμα. Μαζί της στο ίδιο αυτοκίνητο, ήταν ο μάρτυρας που τον είδε τελευταίος. Η δημοσιογράφος μπήκε στα σφαγεία και σε συγκεκριμένους χώρους, για τους οποίους κάποιοι άφηναν στην αρχή, υπονοούμενα. Μετά από μήνες σιωπής, η σύζυγος του μεγαλοκτηνοτρόφου  που αρχικά υποστήριζε πως ο άνδρας της ζει, άλλαξε στάση και μίλησε για όλα στη δημοσιογράφο

Οι αρχικοί της ισχυρισμοί ήταν πως ο σύζυγος της ζει. Τώρα συμφώνησε με τη δημοσιογράφο όταν της είπε πως από την  έρευνα προέκυψε ότι ο Γραικός όχι μόνο δεν έφυγε οικειοθελώς,  αλλά φρόντιζε και για τις οικονομικές του εκκρεμότητες πριν εξαφανιστεί. Συμπλήρωσε μάλιστα πως ο Γραικός είχε επαφές και με μηχανικούς καθώς σκόπευε να κάνει αλλαγές στο εξοχικό τους σπίτι.

«Μέσα μου θέλω να πιστεύω και θέλω να ακούσω, ότι για τους δικούς του λόγους, ίσως και να έχει φύγει. Όσο όμως περνάει ο καιρός αρχίζω και ανησυχώ. Αν ήταν στη ζωή θα μάθαινε λογικά για την έκταση που έχει πάρει το όλο θέμα, για την αγωνία των δικών του ανθρώπων, θα έπαιρνε έστω ένα τηλέφωνο και θα έδινε ένα τέλος», τόνισε. Σε σχετική ερώτηση της Αγγελικής Νικολούλη για τη φήμη που διαδόθηκε εσκεμμένα πως ο Γραικός είχε επιλέξει μια νεότερη σύντροφο είχε αποκτήσει παιδί μαζί της και ζουν στο εξωτερικό, απάντησε: «Εγώ που τον ξέρω, θεωρώ πως ο Δημήτρης δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει κάτι τέτοιο…».

Η σύζυγος του αγνοούμενου επιχειρηματία τόνισε πως κοινός στόχος της ίδιας, των παιδιών της, αλλά και των αδελφών του, είναι να πάρουν μια απάντηση.

Δολοφόνος Γραικού: Ηπιαμε τσιπουράκι, κάναμε τους λογαριασμούς μας και φύγαμε

Από την πλευρά του ο δολοφόνος του Γραικού παρ'ότι περιγράφει με λεπτομέρειες τη διαδρομή που έκανε ο ίδιος, σε ό,τι αφορά το 59χρονο θύμα διατηρεί τη στάση… «δεν είδα, δεν γνώριζα, δεν κατάλαβα». Μεταξύ άλλων, μιλώντας στην Αγγελική Νικολούλη εύχεται «να βρεθεί ο άνθρωπος να ησυχάσουμε κι εμείς!». Στο σχετικό βίντεο ο δολοφόνος του Γραικού εξηγεί για τις μοιραίες ώρες προ της εξαφάνισης ότι «μόνοι μας καθίσαμε, κάναμε τους λογαριασμούς και ξεκινήσαμε να φύγει ο καθένας με το αυτοκίνητό του».

Στη συνέχεια, όπως είπε, «του έδωσα τα λεφτά, 17.000 ευρώ, και φύγαμε από εδώ». Οταν ερωτήθηκε αν ο Γραικός του είπε πού επρόκειτο να πάει, εκείνος απάντησε «τίποτα, όχι». «Οποιος έχει κάποιο στοιχείο να πάει στην Ασφάλεια» Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο αν κάτι συνέβη με τα χρήματα, όπως, για παράδειγμα, να διαπίστωσε ο Γραικός ότι ήταν λιγότερα, ο έμπορος τονίζει: «Τα χρήματα όλα είναι πληρωμένα, υπάρχουν καταθέσεις, επιταγές εξοφλημένες. Ο,τι ζώα παίρνουμε τα πληρώνουμε επί τόπου». Αμέσως μετά, η Αγγελική Νικολούλη τον ρωτά αν καβγάδισαν με τον 47χρονο να λέει: «Οποιος έχει κάποιο στοιχείο να το πει στην Ασφάλεια (…). Οι συζητήσεις μας ήταν καθαρά επαγγελματικές».

Το συγκλονιστικό απόσπασμα από την εκπομπή «Φως στο Τούνελ»:

«Εγώ με τον Γραικό κάναμε δέκα σφαγές, μυστήριο η εξαφάνιση»

Ο έμπορος, που δεχόταν διαρκώς ερωτήσεις από την Αγγελική Νικολούλη, είπε σε κάποιο σημείο ότι επικοινώνησε μαζί του ο ανιψιός του Γραικού. «Με πήρε ο ανιψιός και μου είπε “ο θείος μου δεν ήρθε”. Εφυγε, δεν ξέρω, του απάντησα εγώ» τόνισε συγκεκριμένα. Εντύπωση προκάλεσε και η απάντησή του στην ερώτηση αν θεωρεί ότι πρόκειται για μυστήριο το να εξαφανιστούν αυτοκίνητο και άνθρωπος με αυτόν τον τρόπo:

«Μόνο μυστήριο; Με αυτό το παλιο-αυτοκίνητο θα έβγαινε εξωτερικό; Με τίποτα! […]Ακούγονται πολλά και διάφορα. Τον γνώριζα σαν κτηνοτρόφο και ήξερα ποιος είναι. Κι αυτός με γνώριζε και γι’ αυτό με πήρε τηλέφωνο».

Δολοφόνος Γραικού: Να βρεθεί ο άνθρωπος να ησυχάσουμε κι εμείς

Ερωτηθείς στη συνέχεια αν θεωρεί έντιμο τον Δημήτρο Γραικό, ο δολοφόνος του απαντά:

«Για μένα είναι εντάξει. Εγώ με τον Γραικό κάναμε 10 σφαγές».

Σε εκείνο το σημείο μάλιστα ο έμπορος εκφράζει την ευχή «να βρεθεί ο άνθρωπος να ησυχάσουμε κι εμείς. Οποια κι αν είναι η κατάληξη».

Να σημειωθεί ότι στη διαδρομή που έκανε με τον έμπορο, η Αγγελική Νικολούλη διαπίστωσε ότι υπήρχε μια φρέσκια τσιμεντένια κατασκευή στην κτηνοτροφική μονάδα του ύποπτου εμπόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν έλαβε πειστικές απαντήσεις, ζήτησε από τις Αρχές να ερευνήσουν το σημείο, όπως και έγινε.

Το βίντεο με το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του άτυχου επιχειρηματία:

Το τραγικό τέλος

O τελευταίος άνθρωπος που είδε τον Γραικό ήταν ο ιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής μονάδας. Αμέσως οι υποψίες έπεσαν πάνω του.
Ο τραγικός επίλογος γράφτηκε σήμερα, 30 Μαΐου του 2019. Ο κτηνοτρόφος ομολόγησε το έγκλημα και υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο όπου έθαψε τον άτυχο επιχειρηματία μαζί με το αυτοκίνητό του.

Δημήτρης ΓραικόςΓραικός δολοφονία