Ελλάδα|31.05.2019 20:43

Διαμαντής Παπαδόπουλος: Άφησε παρακαταθήκη για τις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης

Τίμος Φακαλής

«Στη Θεσσαλονίκη κανείς δεν μιλάει για τις Δυτικές Συνοικίες. Λες και ο κόσμος εδώ είναι ενός κατώτερου Θεού. Θέλουμε μια δίκαιη ανάπτυξη και να διεκδικήσουμε όσα αξίζει ο τόπος μας και στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Από σένα το μόνο που θέλω είναι να τρέξεις και να μεταδώσεις αυτό το μήνυμα για να δώσουμε όσο περισσότεροι γίνεται αυτήν την μάχη. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αδικία» μου είπε εννιά χρόνια πριν ο πρώην Δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος κοιτώντας με μ’ ένα σπινθιροβόλο και αγωνιώδες βλέμμα για το αν τελικά θα τα καταφέρουμε, αναλαμβάνοντας την επικοινωνία του. 

Ένα διακύβευμα που στριφοργυρνά ακόμη και σήμερα στο μυαλό των Θεσσαλονικιών αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ο 63χρονος αρχιτέκτονας Διαμαντής Παπαδόπουλος. Εδώ και  λίγες ώρες η Θεσσαλονίκη τον αποχαιρέτησε. Έφυγε προδομένος όχι από τον τόπο του που τόσο αγάπησε αλλά από την καρδιά του. Ένας άνθρωπος καθαρά αυτοδιοικητικός  προερχόμενος από το χώρο της Κεντροαριστεράς που άφησε το δικό του ξεχωριστό στίγμα στην πόλη.

Το όνομα του συνδέθηκε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες με την Δυτική Θεσσαλονίκη και τους αγώνες που έδωσε για να την αναβαθμίσει. Αν και υπηρέτησε από πολλά αξιώματα την τοπική αυτοδιοίκηση, στην ιστορία δεν θα μείνει για αυτά, αλλά για τους ανιδιοτελείς αγώνες που έδωσε όλα αυτά τα χρόνια με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη των Δυτικών Συνοικιών.

Όνειρο ζωής του να παραμείνει στα χέρια της τοπικής κοινωνίας το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και να μετατραπεί σε ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο. Συγκρούστηκε με την εξουσία, δίνοντας μάχες για να εξαιρεθεί το πρώην στρατόπεδο από το Υπερταμείο του ΤΑΙΠΕΔ και να περάσει στα χέρια του δήμου και τελικά τα κατάφερε. 

Αντέδρασε με κάθε τρόπο για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Οι πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης όμως θα τον θυμούνται και για την απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων του εργοστασίου «ΔΙΑΝΑ». Έλυσε το πρόβλημα διπλοβάρδιας  που μάστιζε για χρόνια τα σχολεία της περιοχής δημιουργώντας πρότυπα σχολεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Παύλου Μελά.

Όλα αυτά τα χρόνια, κατέθετε την άποψη του και αγωνίστηκε για όλα τα μεγάλα τοπικά και υπερτοπικά προβλήματα και θέματα που αφορούν τις Δυτικές Συνοικίες και το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος 

Στην ιστορία της πόλης θα μείνει και για το απαράμιλλο πάθος του για τον άνθρωπο,  την αγάπη του που ξεχείλιζε για τον τόπο του. Δίδαξε ηθική, δεν δίστασε να συγκρουστεί  και βοήθησε όσους μπορούσε.

«Σήμερα ο Διαμαντής Παπαδόπουλος ταξιδεύει και ομορφαίνει άλλους τόπους και άλλους ουρανούς! Σήμερα τον αποχαιρετάμε. Όσοι φίλοι/ες θέλετε να παρευρεθείτε στην νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στην Σταυρούπολη στο τόπο που αγάπησε και φρόντισε στις 14.30! Επιθυμιά της οικογένειας αντί για στέφανα όποιοι/ες το επιθυμούνε μπορούν να καταθέσουν χρήματα στο τραπεζικό λογαριασμό της ‘’ΑΡΣΙΣ’’ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων προς όφελος της παιδικής προστασίας!», έγραψαν στο facebook τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Διαμαντής Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1956 στην Τριανταφυλλιά Σερρών, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Τελείωσε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης (πέτρινο) και συνέχισε τις σπουδές του στο Οικονομικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε το 1974. Το 1962, εγκαταστάθηκε στη Σταυρούπολη με την οικογένεια του. Παντρεύτηκε και απέκτησε τρεις κόρες.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η παράταξη «Ευ Πόλις» εξέφρασαν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στη σύζυγό του Παρθένα, τα παιδιά Όλγα, Αναστασία, Ιωάννα και τον αδερφό του Θεοχάρη.

«Η οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα σήμερα πενθεί για την απώλεια του Διαμαντή Παπαδόπουλου, ενός ανθρώπου που συνέδεσε το όνομα του με σημαντικά έργα της περιοχής μας», αναφέρει σε μήνυμά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή» και υποψήψιος δήμαρχος Γιώργος Λίλτσης.

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στις 14:30  στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στην Σταυρούπολη.

ΘεσσαλονίκηΔιαμαντής Παπαδόπουλος