Ελλάδα|01.06.2019 12:40

Δύο κυρίες στο τιµόνι του Αρείου Πάγου

Σοφία Σπίγγου

Η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού, η οποία είχε έρθει πρώτη σε ψήφους στη ∆ιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, είναι το πρόσωπο που θα πάρει τη σκυτάλη από τον απερχόµενο πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Βασίλη Πέππα. Γεννηµένη το 1954, η Ειρήνη Καλού εισήλθε στο δικαστικό σώµα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στον βαθµό του αρεοπαγίτη τον Ιανουάριο του 2014.

Έγινε ευρέως γνωστή το 2009, καθώς ήταν η ανακρίτρια στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, υπόθεση που κάποιοι λένε ότι της στοίχισε την προαγωγή στη θέση του αντιπροέδρου για µία χρονιά. Μετά τις δύο κόρες της, η µεγάλη της αγάπη είναι η νοµική επιστήµη, την οποία υπηρετεί «µοναχικά», έχοντας ωστόσο την απεριόριστη εκτίµηση των συναδέλφων της. Στο µεταξύ, την ανατροπή έφερε η επιλογή της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ∆ήµητρας Κοκοτίνη στη θέση της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου, καθώς ήταν τέταρτη στην ψηφοφορία της ∆ιάσκεψης των Προέδρων για τη θέση αυτή.

Η ∆ήµητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώµα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στον βαθµό του αρεοπαγίτη τον ∆εκέµβριο του 2014. Μέχρι σήµερα είναι πρόεδρος στο ΣΤ’ Ποινικό Τµήµα του Αρείου Πάγου, το οποίο προ ηµερών έκανε δεκτό το αίτηµα της εισαγγελέως Ξένης ∆ηµητρίου για αναίρεση του βουλεύµατος του Συµβουλίου των Πληµµελειοδικών Βόλου, µε το οποίο δεν δόθηκε άδεια στον ∆. Κουφοντίνα.

Η ∆ιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τής έδωσε 13 ψήφους για τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου (µε τις κυρίες Καλού και Μπιτζούνη να ισοψηφούν µε 15 ψήφους), ενώ έλαβε 9 ψήφους για τη θέση στην οποία τελικά επελέγη. Εχει χαρακτηριστεί προσηνής και είναι ιδιαιτέρως αγαπητή στους συναδέλφους της, οι οποίοι πριν από λίγα χρόνια την είχαν επιλέξει ως µέλος του Τριµελούς Συµβουλίου ∆ιοίκησης του Εφετείου.

Άρειος ΠάγοςΔήμητρα ΚοκοτίνηΕιρήνη Καλού