Ελλάδα|03.06.2019 12:20

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Ανατροπές σε Κρήτη, θρίλερ σε Καλαµάτα και Ιωάννινα

Newsroom

Επανάληψη του σκηνικού των εκλογών του 2014 είχαµε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο δήµαρχος Βασίλης Λαµπρινός κατάφερε για δεύτερη συνεχόµενη εκλογική αναµέτρηση να ανατρέψει το προβάδισµα του υποστηριζόµενου από το ΚΙΝΑΛ και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουράκη, και να κερδίσει τον δήµο. Στον πρώτο γύρο ο κ. Λαµπρινός ήταν πίσω µε 12%, αλλά κατάφερε να κάνει την ανατροπή και να κερδίσει τη µάχη µε ποσοστό 53%.

Ανατροπή σε σχέση µε το αποτέλεσµα του πρώτου γύρου καταγράφηκε και στα Χανιά. Νέος δήµαρχος της πόλης και διάδοχος του Τάσου Βάµβουκα, που απέτυχε να περάσει στον δεύτερο γύρο, είναι ο Παναγιώτης Σηµανδηράκης µε ποσοστό 56%. Ο κ. Σηµανδηράκης ήταν δεύτερος την περασµένη Κυριακή, αλλά τελικά κέρδισε την αναµέτρηση µε τον προερχόµενο από τη ΝΔ Αριστείδη Παπαδογιάννη, ο οποίος µπήκε στη µάχη µε ένα προβάδισµα 7%. Στην Καλαµάτα, η οποία αναζητούσε τον νέο της δήµαρχο µετά την απόφαση του Παναγιώτη Νίκα να διεκδικήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η µάχη πήγαινε ώµο µε ώµο. Μέχρι αργά τη νύχτα προηγούνταν ο Βασίλης Κοσµόπουλος µε 100 ψήφους διαφορά από τον προερχόµενο από τη Ν∆ Αθανάσιο Βασιλόπουλο.

Στη Σπάρτη τη µάχη κέρδιζε µε άνεση µέχρι αργά το βράδυ ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Πέτρος Δούκας. Ο κ. ∆ούκας είχε ποσοστό 57% έναντι 43% του αντιπάλου του, Σταύρου Αργειτάκου. Ολική επαναφορά στο «τιµόνι» του Δήµου Κοζάνης πέτυχε ο Λάζαρος Μαλούτας (ΚΙΝΑΛ). Με ποσοστό άνω του 55% πήρε τη «ρεβάνς» από τον σηµερινό δήµαρχο, Λευτέρη Ιωαννίδη, που τον είχε κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2014, και φέτος είχε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η διοίκηση του συγκεκριµένου δήµου ξαναγίνεται «πράσινη» έπειτα από µία πενταετία, όπως ήταν επί 25 συνεχή χρόνια, από το 1990 έως το 2014.

Μεγάλη ανατροπή στον Δήµο Καβάλας, όπου η πρώτη στην ιστορία γυναίκα δήµαρχος της πόλης, Δήµητρα Τσανάκα, η οποία είχε τη στήριξη της Ν∆, ηττήθηκε από τον Θόδωρο Μουριάδη. Ο προερχόµενος από το ΚΙΝΑΛ πολιτικός µηχανικός και επί χρόνια αυτοδιοικητικός ανέτρεψε τη διαφορά των 6 µονάδων που υπολειπόταν στον πρώτο γύρο (21,65% έναντι 28,78% της δηµάρχου) και εκλέχθηκε δήµαρχος κυριαρχώντας µε µεγάλα ποσοστά. Αλλαγή σκυτάλης έπειτα από 13 χρόνια στον Δήµο Κατερίνης, όπου ο µακροβιότερος δήµαρχος στην ιστορία της πόλης, Σάββας Χιονίδης, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2007, θα παραδώσει το «τιµόνι» του δήµου στον Κώστα Κουκοδήµο.

Με ένα... άλµα της τελευταίας εβδοµάδας ο Ολυµπιονίκης του µήκους, πρώην βουλευτής της Ν∆ και πρώην υφυπουργός, ανέτρεψε τη διαφορά τριών πόντων που υπολειπόταν στον πρώτο γύρο (27,42% έναντι 30,56% του σηµερινού δηµάρχου) και εκλέχθηκε δήµαρχος µε ποσοστό κοντά στο 54%. Στον Δήµο Σερρών ο οικονοµολόγος, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος κατήλθε στις εκλογές ως ανεξάρτητος, προερχόµενος από τη Ν∆ (σ.σ.: υπήρξε δύο φορές στο παρελθόν υποψήφιος βουλευτής Σερρών), διατήρησε το ισχυρό προβάδισµα του πρώτου γύρου (43,69% έναντι 34,39% του Στέφανου Φωτιάδη) και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά του φαβορί. Εκλέχθηκε δήµαρχος επικρατώντας µε ποσοστό κοντά στο 58% του προερχόµενου από το ΚΙΝΑΛ πρώην νοµάρχη Σερρών.

Καθαρή επανεκλογή για τον Απόστολο Καλογιάννη στον Δήµο Λαρισαίων. Σε ένα σκηνικό που θύµιζε κατά πολύ αυτό του 2014, ο προερχόµενος από την Αριστερά δήµαρχος, ο οποίος αυτήν τη φορά είχε την ευρύτερη στήριξη προοδευτικών δυνάµεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάµι, Οικολόγοι Πράσινοι), επικράτησε µε ποσοστό άνω του 57,5% της υποψήφιας της Ν∆, πρώην αντιπεριφερειάρχου Λάρισας, Ρένας Καραλαριώτου, εξασφαλίζοντας µια δεύτερη θητεία.

Το θρίλερ που εκτυλίχθηκε στα Ιωάννινα επιβεβαίωσε τα προγνωστικά όσων περίµεναν µια µάχη για γερά νεύρα µεταξύ δύο ανεξάρτητων συνδυασµών που κινούνται αµφότεροι στον προοδευτικό χώρο. Τελικός νικητής αναδείχθηκε ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης, Μωυσής Ελισάφ, µε διαφορά µερικών εκατοντάδων ψήφων από τον σηµερινό δήµαρχο, Θωµά Μπέγκα.

ΗράκλειοΔημοτικές εκλογέςΚαλαμάταΙωάννινα