Ελλάδα|13.11.2018 13:16

Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13 (vid)

Newsroom

Σήμερα Τρίτη και 13 και κάποιοι μιλούν για δεισιδαιμονίες και γελοίες προλήψεις, άλλοι όμως πιστεύουν πως πρόκειται για μία πραγματικά κακότυχη ημέρα.

Γιατί όμως η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται γρουσούζικη και φοβίζει τον κόσμο και πώς ξεκίνησαν οι προλήψεις; 

Η παράδοση για την Τρίτη και 13 στην Ελλάδα φαίνεται να ξεκίνησε από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η οποία συνέβη στις  29 Μαΐου 1453 και ημέρα Τρίτη με το άθροισμα του 1453 να δίνει το νούμερο «13».

Κάπως έτσι καθιερώθηκε να θεωρείται... γρουσούζικη η συγκεκριμένη ημέρα.

Σύμφωνα με μια άλλη εξήγηση η «γρουσουζιά» της Τρίτης και 13, ίσως έχει τη βάση της σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία την Τρίτη ο Άρης είναι κυρίαρχος πλανήτης, ενώ η στιγμή της ημέρας που κυριαρχεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό και έτσι ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».

Ο αριθμός «13»

•Το 13 «κατηγορείται» γιατί... χαλάει την τελειότητα του 12
1. 12 οι μήνες
2. 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας
3. 12 τα ζώδια
•Ακόμα, λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β' πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμα του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου.
•Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου
•Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13.

Πάντως, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που η Τρίτη και 13 θεωρείται κακότυχη. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, υπάρχει παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».

γρουσουζιάπρολήψειςΤρίτη και 13