Ελλάδα|06.06.2019 11:59

Υπουργείο Περιβάλλοντος: «Παράθυρο» για καλλιέργειες σε αγρούς που δασώθηκαν

Μαρία Λιλιοπούλου

Tη δυνατότητα καλλιέργειας των αγρών που δασώθηκαν µε το πέρασµα των χρόνων δίνει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία ψηφίστηκε χθες επιχειρώντας να δώσει λύση σε ένα πρόβληµα ετών, το οποίο αναδείχθηκε µε την ανάρτηση των δασικών χαρτών, όπως επισηµαίνεται στην αιτιολογική έκθεση. Η συγκεκριµένη διάταξη, µε την οποία επιτρέπεται η χρήση έως 30 στρεµµάτων σε αγρούς που έχουν µετατραπεί σε δάση για γεωργική ή δενδροκοµική καλλιέργεια, αποτελούσε άρθρο του σχεδίου νόµου του υπουργείου για τις οικιστικές πυκνώσεις, το οποίο ωστόσο δεν πρόκειται να συζητηθεί.

Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ύπαρξη τεχνοοικονοµικής µελέτης για εκχερσώσεις µεγαλύτερες των πέντε στρεµµάτων, ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιµότητα της καλλιέργειας που θα αντικαταστήσει το δάσος, όπως αναφέρεται. Βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, υπάρχουν 3.500.000 στρέµµατα δασωµένων αγρών στο 51% της χώρας ή 2.820.000 στρέµµατα στο 40,4% της µερικής κύρωσης δασικών χαρτών. Πρόκειται για εκτάσεις οι οποίες το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήµερα έχουν αποκτήσει δασική βλάστηση.

Περιορισµός χρήσεων

Η δασική νοµοθεσία προστατεύει τις εκτάσεις αυτές σύµφωνα µε τις διατάξεις της και υπάρχει περιορισµός των χρήσεων, ιδιαίτερα στις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δάση. Οι εκχερσωµένες εκτάσεις, βάσει των δασικών χαρτών για το 51% της χώρας, είναι περίπου 1,6 εκατ. στρέµµατα, αποτελώντας ποσοστό 1,2% της έκτασης της χώρας. Ως εκ τούτου, το υπουργείο εκτιµά ότι η προτεινόµενη διάταξη «θα έχει µικρή επίπτωση στο δασικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ θα επιτρέψει µόνο την αγροτική καλλιέργεια, δηλαδή µια χρήση που και το Σύνταγµα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις να ασκείται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

Εκτιµάται ότι η διάταξη θα ενισχύσει την ορεινή και αγροτική οικονοµία, προσφέροντας εργασία και εισόδηµα στις τοπικές κοινωνίες». Ερωτηθείς εάν η συγκεκριµένη ρύθµιση έρχεται σε αντίθεση µε πρόσφατη απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας, η οποία φρενάρει την εξαγορά ή διατήρηση εκχερσωµένων εκτάσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάµελλος, σηµείωσε πως πρόκειται για απόφαση τµήµατος που έχει παραπεµφθεί στην Ολοµέλεια του ακυρωτικού δικαστηρίου και στην οποία το υπουργείο θα παρέµβει µε συγκεκριµένες προτάσεις.

Επεσήµανε, µάλιστα, πως η προστασία του πρωτογενούς τοµέα αποτελεί θέµα εθνικής σηµασίας, δεδοµένου ότι σχετίζεται µε την απασχόληση στην ύπαιθρο, µε το αγροτικό και το εθνικό εισόδηµα αλλά και µε τις ενισχύσεις των αγροτών, ενώ η διάταξη δεν υποβαθµίζει τον δασικό πλούτο της χώρας.

Νέες προθεσµίες

Επίσης, µε άλλη τροπολογία δίνεται παράταση έως τις 30 Αυγούστου για την υποβολή αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλµάτων, αιτήσεων εξαγοράς ή έγκρισης επέµβασης επί των αναρτηµένων δασικών χαρτών σε περιοχές όπου οι σχετικές προθεσµίες εκπνέουν στις 27 και 28 Ιουνίου. Η παράταση αυτή για τους κατοίκους εσωτερικού δίνεται κατ’ εξαίρεση για τις περιοχές όπου ο δασικός χάρτης αναρτήθηκε από 19/10/2018 έως 1/3/2019, µε στόχο να δοθεί ικανοποιητικός χρόνος σε όσους θέλουν να υπαχθούν σε νόµιµο καθεστώς αλλαγής χρήσης των εκτάσεων που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκµετάλλευση και παρ’ όλα αυτά επιδοτούνταν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επιπλέον, ορίζεται ως ανώτατο χρονικό όριο εξέτασης αντιρρήσεων από τις επιτροπές η 31η ∆εκεµβρίου 2019, προκειµένου -όπως επισηµαίνεται- να επιτευχθεί η κύρωση των δασικών χαρτών εντός των χρονοδιαγραµµάτων ολοκλήρωσης µε την εµπρόθεσµη εξέταση των υποβληθεισών αντιρρήσεων, δεδοµένου ότι ο όγκος τους κρίθηκε πως υπερβαίνει τις δυνατότητες επισταµένου ελέγχου από τις εµπλεκόµενες υπηρεσίες.

υπουργείο Περιβάλλοντοςδάσηαγρότες