Ελλάδα|13.11.2018 16:23

Φρούτα και λαχανικά σε 800 σχολεία

Newsroom

Ξεκίνησε η δωρεάν διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε 800 σχολεία

Το «παρών» στη διανομή των μερίδων φρούτων και λαχανικών που έγινε στις 13 Νοεμβρίου στο 44ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά στα Καμίνια έδωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, Λεωνίδας Νίκας. 

«Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα φρούτα και τα λαχανικά ελληνικής παραγωγής. Προϊόντα ποιοτικά, από Έλληνες αγρότες, τα οποία έχουν ελεγχθεί από όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Αραχωβίτης. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι ένα πρόγραμμα που, πέραν του προφανούς, ότι στοχεύει στην επαφή των παιδικών με τα ποιοτικά φρούτα και λαχανικά και το ελληνικό γάλα, στοχεύει, επίσης, στη στήριξη των Ελλήνων αγροτών».

Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος, που έχει προϋπολογισμό 16,5 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τριετή διάρκεια, έτσι ώστε στη λήξη του να έχει αυξηθεί το μερίδιο των οπωροκηπευτικών και του γάλακτος στο διαιτολόγιο των παιδιών κατά το στάδιο της διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών τους.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου. Δηλαδή, σε αυτό θα συμμετάσχουν περίπου 150.000 μαθητές.

Η διανομή ανά έτος 

Σύμφωνα με το υπουργείο, η διανομή ανά σχολική χρονιά θα γίνει ως εξής: 

  • Φρούτα και λαχανικά: Επτά με οκτώ διανομές, που θα μοιραστούν περίπου 1.400 τόνοι φρούτων και λαχανικών (μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, κ.λπ). 
  • Γάλα: Θα γίνουν μέχρι 23 διανομές γάλακτος. Το γάλα είναι παστεριωμένο και θα διανεμηθεί σε μερίδα συσκευασίας των 250ml ανά μαθητή. Υπολογίζεται ότι θα μοιραστούν περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε  3,4 εκατ. Μερίδες.

Πού στηρίζεται η εφαρμογή

Η εφαρμογή του προγράμματος στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, την εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία και την προβολή του με ομάδες στόχους, όπως είναι τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνουν ένα φρούτο καθημερινά και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνουν μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνουν και δεύτερη μερίδα. Το 15% των μαθητών δεν τρώει φρούτα ενώ το 36% δεν καταναλώνει καθόλου λαχανικά καθημερινά, σύμφωνα με έρευνα ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. 

σχολείαμαθητές