Ελλάδα|09.06.2019 14:02

Παυλόπουλος: Σε εγρήγορση για τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα

Newsroom

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Αλληλεγγύης, ώστε η Ευρώπη να μη γίνει ποτέ ξανά μια «σκοτεινή ήπειρος» από τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Τη συγκεκριμένη δήλωση πραγματοποίησε από το Καστέλι Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου βρίσκεται για την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα -αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά “κινήματα” που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «στις πρόσφατες ευρωεκλογές περιορίσθηκε κάπως η δυναμική τους σε διάφορες ευρωπαϊκές κοινωνίες και αυτό συνιστά, αναμφίβολα, μια θετική εξέλιξη» επισημαίνοντας ότι «το ουσιαστικό, όμως, είναι να εκλείψουν οι αιτίες που δημιουργούν αυτά τα «υπολείμματα» και θυμίζουν τους εφιάλτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει ξανά ποτέ μια “σκοτεινή ήπειρος”, για να δανειστώ τον τίτλο του ομώνυμου βιβλίου του Μαρκ Μαζάουερ, που περιγράφει την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη για μεγάλο διάστημα του 20ού αιώνα. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να υπερασπιστούμε την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη. Γιατί μέσα από τη διασφάλιση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Αλληλεγγύης θα καταπολεμηθούν και θα εκλείψουν οι αιτίες που προκαλούν ρήξη του κοινωνικού ιστού και οδηγούν στην δυστυχία των ανθρώπων» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο κ. Παυλόπουλος επιπλέον υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, αφού πιστεύει ακράδαντα στη φιλία και την καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτουν τον σεβασμό, επίσης, και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογιστούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως, μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όσον αφορά την ελληνοτουρκική ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβαστούν Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβαστούν τα Σύνορα, το Έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ' αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση. Το λέγω, διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι. Διότι, αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και τη συμπαράστασή τους, όπως επίσης τη συμπαράσταση του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς τη γείτονα Τουρκία».

Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΗράκλειοΠροκόπης Παυλόπουλος