Ελλάδα|10.06.2019 20:05

Καθαρισμός στη Μύκονο: Η Κάπαρη με γόπες και η Φτελιά με πορτοφόλι (pics)

Κώστας Ασημακόπουλος

Οι περίφημες παραλίες της Μυκόνου, Φτελιά και Κάπαρη, είχαν την τιμητική τους το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου, αφού εκεί πραγματοποιήθηκαν εθελοντικές δράσεις καθαρισμού από μέλη της ομάδας All For Βlue, που είχαν την υποστήριξη κολυμβητών, δυτών, αξιωματικών του Λιμενικού και 30 εργαζομένων της φαρμακευτικής Uni-Pharma.

Το ethnos.gr παρουσιάζει τα εντυπωσιακά ευρήματα και τον πρωτότυπο επιχειρησιακό τρόπο λειτουργίας της ομάδας, η οποία αξιοποίησε στο έπακρο τις ικανότητες των κολυμβητών, αλλά και των δυτών, που έφτασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να συνδράμουν στις προσπάθειες.

Καθαρισμός σε Μάτι και Ραφήνα

Αποκαλύφθηκε πως τα μέλη του All For Blue ετοιμάζουν μεγάλη δράση καθαρισμού στην παραλία στο Μάτι, που επιβαρύνθηκε από σκουπίδια μετά τη φονική πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου 2018.  

Λιμενικοί για παράσημο

Η πρώτη δράση έγινε στη Φτελιά, όπου όμως, λόγω των δυνατών βόρειων ανέμων, ο καθαρισμός περιορίστηκε στην παραλία. Συνέχεια δόθηκε στην Κάπαρη, στην οποία ο καθαρισμός έγινε σε παραλία και βυθό.

Συγκινητική ήταν και η βοήθεια των αξιωματικών του Λιμενικού που, παρότι είχαν κληθεί για να επιβλέψουν τη δράση, δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Συμμετείχαν  στον καθαρισμό των παραλιών, δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα στους λουόμενους και τους επισκέπτες που παρακολουθούσαν.

«Δεν φυτρώνουν στην άμμο γόπες»

Η δυσάρεστη έκπληξη που περίμενε τα μέλη των εθελοντών είχε να κάνει με τον αριθμό των αποτσίγαρων που συνάντησαν στην αμμουδιά της Κάπαρης. Μόνο μέσα σε μία  ώρα συνέλεξαν περισσότερες από 500 γόπες. Όπως εκτίμησαν τα μέλη της ομάδας, αν δεν γινόταν καθαρισμός, σε μερικά χρόνια οι «γόπες» θα μπορούσαν να σκεπάσουν την άμμο.

«Σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες ώστε να αντιληφθούν πως οι γόπες δεν “φυτρώνουν” στην άμμο. Δεν διασπώνται, όπως νομίζουν κάποιοι, και προκαλούν πολλά προβλήματα. Κάθε καπνιστής θεωρεί πως μια γόπα δεν θα καταστρέψει τον πλανήτη, αλλά εκατομμύρια καπνιστές μπορεί να τα καταφέρουν» ανέφερε με αρκετή δόση «μαύρου χιούμορ» η υπεύθυνη του All For Blue, Kατερίνα Τοπούζογλου, συμπληρώνοντας: «Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, ας κάνουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα».

«Κολυμβήτριες-αγγελιοφόροι των σκουπιδιών»

Εντυπωσιακός ήταν και ο τρόπος δράσης της ομάδας, η οποία αξιοποίησε τις ικανότητες δύο κολυμβητριών μεγάλων αποστάσεων, της Ευγενίας και της Εριέττας, οι οποίες κολυμπούσαν πρώτα σε όλο το μήκος της παραλίας και όπου εντόπιζαν σκουπίδια στον βυθό έκαναν σινιάλο στην ομάδα των δυτών, οι οποίοι στη συνέχεια έσπευδαν για να συλλέξουν τα σκουπίδια. «Η βοήθεια των δύο κολυμβητριών ήταν τεράστια. Εμείς που βουτάμε για τα σκουπίδια δεν χάσαμε χρόνο και δυνάμεις, και στοχευμένα πηγαίναμε στα σημεία όπου υπήρχαν σκουπίδια».

Πορτοφόλι και κοντάρι για σέλφι

Από τις δράσεις του Σαββατοκύριακου υπολογίζεται πως μαζεύτηκαν 350 κιλά σκουπιδιών, κυρίως πλαστικών. Ανάμεσα στα σκουπίδια που αλιεύτηκαν ήταν ένα δερμάτινο πορτοφόλι πολυτελείας κενό περιεχομένου, ένα κοντάρι για σέλφι, πλαστικά και κουτάκια αναψυκτικών, και όπως πάντα πολλά σχοινιά και ρόδες. Και όλα αυτά σε δύο παραλίες που δεν θεωρούνται από τις πιο μολυσμένες στη Μύκονο. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους αξιωματικούς του Λιμενικού. Ήταν συγκινητικοί. Μας βοήθησαν όσο μπορούσαν και έστειλαν το δικό τους δυνατό μήνυμα».

Ραντεβού στο Μάτι 26 Ιουνίου

Η Κατερίνα Τοπούζουλου αναφέρθηκε στην επόμενη μεγάλη δράση που θα γίνει στο «Μάτι» στις 26 Ιουνίου: «Μαζί με την εθελοντική ομάδα Sea4All, αλλά και πολλούς ακόμα εθελοντές, προετοιμάζουμε μια μεγάλη και συμβολική δράση στο Μάτι και στην παραλία της Ραφήνας στις 26-27 Ιουνίου. Σημειώστε πως στόχος μας δεν είναι να καθαρίσουμε τα λιμάνια, αλλά τις παραλίες μαζί με τα παιδιά και τους εθελοντές. Τα λιμάνια χρειάζονται άλλες δράσεις και σίγουρα όλα αυτά τα θέματα πρέπει να μας απασχολήσουν και να μας ευαισθητοποιήσουν για να έχουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα».

Αιγαίοπαραλία ΚάπαρηΚατερίνα Τοπούζογλουπαραλία ΦτελιάAll For Blueκαθαρισμός παραλιών