Ελλάδα|11.06.2019 14:37

«Κόλαση» στην υπόθεση Novartis: «Βαριές» καταγγελίες από εισαγγελείς

Σοφία Φασουλάκη

Ποινική προκαταρκτική εξέταση ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, λόγω των αναφορών τόσο του πρώην εποπτεύοντα εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή όσο και της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Οι σχέσεις των δύο εισαγγελέων διερράγησαν, με αφορμή, όπως λένε οι πληροφορίες, το ταξίδι στη Βιέννη, όπου οι Αμερικανοί φάνηκαν, κατά πληροφορίες, διατεθειμένοι να δώσουν στοιχεία για ένα πολιτικό πρόσωπο, αλλά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής είχε τη γνώμη ότι η όποια ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ πρέπει να γίνει μέσω Eurojust.

Η κόντρα για τη διαχείριση της υπόθεσης συνεχίστηκε και κορυφώθηκε όταν διέρρευσε στον Τύπο ότι οι Αμερικανοί θέλησαν να δώσουν ένα στικάκι με στοιχεία στους Έλληνες εισαγγελείς και εκείνοι δεν τα παρέλαβαν. Ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής παραιτήθηκε από την εποπτεία της έρευνας, καταθέτοντας αναφορά σε βάρος των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, η οποία έπειτα από πειθαρχική έρευνα μπήκε στο αρχείο.

Σε αυτήν την αναφορά ο Ιωάννης Αγγελής υποστήριζε ότι ουδέποτε δόθηκε στικάκι με στοιχεία. Την ίδια ώρα, όμως, αναφορά είχε καταθέσει από τον περασμένο Ιανουάριο και η Ελένη Τουλουπάκη στρεφόμενη σε βάρος των χειρισμών του παραιτηθέντος προϊστάμενου της, η οποία όμως δεν ερευνήθηκε. Ο Ιωάννης Αγγελής επανήλθε με δεύτερη αναφορά, στις 7 Φεβρουαρίου, καταγγέλλοντας τους συναδέλφους του για κατάχρηση εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι βιάζονταν να ασκήσουν διώξεις για τη Novartis χωρίς στοιχεία.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη κατήγγειλε τη συμπεριφορά του Ιωάννη Αγγελή, υποστηρίζοντας ότι μπήκε στο γραφείο των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς με αστυνομικό και προέβη σε κατάσχεση εγγράφων του τμήματος, χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα.

Τώρα τον λόγο έχει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας, ο οποίος θα καλέσει σε εξηγήσεις τις δύο πλευρές, ερευνώντας εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα όπως απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και παραβίαση απορρήτου της ανάκρισης.

Novartisεισαγγελέας Διαφθοράςσκάνδαλο Novartis