Ελλάδα|11.06.2019 19:07

Καιρός: Προβλήματα από τις ξαφνικές βροχοπτώσεις και το χαλάζι

Newsroom

Άστατος με έντονα φαινόμενα κατά τόπους ο καιρός την Τρίτη (11/6) σε πολλές περιοχές της χώρας. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως από το μεσημέρι και μετά σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές, στα ορεινά της Κρήτης, στο Βόρειο-Βορειοανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ σύμφωνα με το meteo.gr οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που διαμορφώνονται αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών χαλαζοπτώσεων. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως το βράδυ της Τρίτης καθώς και οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση χαλαζοπτώσεων.

Στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες συμπεριλαμβάνονται ο νομός και ενδεχομένως η πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς και τμήματα του νομού Αττικής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, έντονη αστάθεια θα επικρατήσει και την Τετάρτη 12 Ιουνίου, ενώ το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή η αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά.

Πλημμύρισαν δρόμοι στη Βάρκιζα

Bροχές και χαλάζι «χτύπησαν» το μεσημέρι της Τρίτης τη Νοτιοανατολική Αττική. Πιο συγκεκριμένα, στην Αγία Μαρίνα της Βάρκιζας, η βροχόπτωση ήταν τόσο ισχυρή που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι.

Από την έντονη βροχόπτωση προέκυψαν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ δημιουργήθηκαν ποτάμια με λασπόνερα. Η ορμή των νερών, μάλιστα, ήταν τόσο δυνατή που θα μπορούσε να παρασύρει και αμάξια.

Προβλήματα στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ισχυρή καταιγίδα χτύπησε και το μεσημέρι της Τρίτης και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε είναι πως πτήση της Aegean από το Βελιγράδι στην Αθήνα, τελικά προσγειώθηκε στη Σούδα, στην προσπάθεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας λόγω ισχυρής καταιγίδας.

Για τον ίδιο λόγο υπήρξαν καθυστερήσεις στις αφίξεις πτήσεων και από άλλους προορισμούς. Πτήση της Delta Airlines που ερχόταν από Νέα Υόρκη προσγειώθηκε στην Θεσσαλονίκη. Η πτήση της Etihad Airlines από το Άμπου Ντάμπι προσγειώθηκε στη Ρόδο. Κάποιες πτήσεις προς την Αθήνα από τοπικά αεροδρόμια ξεκίνησαν με καθυστέρηση περιμένοντας να κοπάσει η κακοκαιρία, όπως η πτήση της Ολυμπιακής από Σαντορίνη. Στο Ελ. Βενιζέλος επιστρέφουν τώρα και άλλες πτήσεις οι οποίες προσγειώθηκαν σε άλλους προορισμούς (π.χ. από Βρυξέλλες, Λήμνο, Σαντορίνη κ.α.).

Καταστροφές στην Άρτα από το χαλάζι

Η ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε την Άρτα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών καλλιεργιών. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου Άρτας, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Οι περισσότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης, Καλαμιά, Ρόκκα, Χαλκιάδες, Κιρκιζάτες. Ο δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, επισκέπτεται από το πρωί καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές και να συνομιλεί με παραγωγούς.

Μάλιστα, ζήτησε την άμεση επίσκεψη και επιτόπια έρευνα κλιμακίου του ΕΛΓΑ στην περιοχή του κάμπου της Άρτας, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αποζημιώσεων στους αγρότες.

Η πρόβλεψη του καιρού για την Τετάρτη 

Άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι και μετά κατά τόπους στα ηπειρωτικά, σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, σε ορεινά τμήματα της Κρήτης και πιθανόν στα Δωδεκάνησα, περιμένουμε την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα και κυρίως στα βόρεια είναι πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Αργά το βράδυ βροχές και καταιγίδες ενδεχομένως ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Βορειοδυτικό Αιγαίο, επηρεάζοντας περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Ημαθίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 15 έως 33 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 15 έως 35, στην Ήπειρο από 15 έως 31 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 16 έως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 33 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 30 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 31 βαθμούς, αλλά στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς, αλλά τις θερμές ώρες της ημέρας θα επικρατήσει δυτικό ρεύμα με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν δίνοντας μετά το μεσημέρι βροχές ή όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 18 έως 32 βαθμούς.

καιρόςβροχέςχαλάζι