Ελλάδα|13.06.2019 11:22

Ομόνοια: Συνεχίζονται τα έργα στην πλατεία - Διαμαρτυρίες για την αργοπορία

Κώστας Στάμου

Ένα απέραντο εργοτάξιο θυμίζει εδώ και αρκετούς μήνες η πλατεία Ομονοίας, καθώς τα έργα ανάπλασής της, τα οποία ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και αναμένονταν να ολοκληρωθούν στα μέσα Μαρτίου, βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη με αποτέλεσμα ξενοδόχοι και καταστηματάρχες να ασφυκτιούν βλέποντας τους τουρίστες να ξεναγούνται ανάμεσα σε μπουλντόζες και μπάζα.

Από την πλευρά του, ο δήμος Αθηναίων κάνει λόγο για ένα μεγάλο έργο, το οποίο όχι μόνο δεν έχει καθυστερήσει αλλά θα παραδοθεί σε χρόνο-ρεκόρ τονίζοντας πως η ανάπλαση -που θα ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο- θα λειτουργήσει προς όφελος εκείνων που τώρα διαμαρτύρονται.

Εν μέσω τουριστικής σεζόν, οι ξένοι επισκέπτες που περπατούν στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, φθάνοντας στην πλατεία Ομονοίας, βλέπουν μια μεταλλική περίφραξη και μια ταμπέλα που τους καλεί να κάνουν υπομονή μέχρι να τελειώσουν τα έργα. Τα καφέ περιμετρικά της πλατείας μένουν άδεια, μιας και κανείς δεν θέλει να ξαποστάσει υπό τους ήχους τρυπανιών και εκσκαφέων. «Το χάσαμε το καλοκαίρι εμείς εδώ. Τα πούλμαν με τους τουρίστες που φθάνουν στην Ομόνοια, αδειάζουν και οι άνθρωποι απομακρύνονται για να μην ακούν τη φασαρία από τα έργα», αναφέρει στο ethnos.gr ιδιοκτήτης καφετέριας στην πλατεία Ομονοίας, ο οποίος μαζεύει πλέον τα τραπεζοκαθίσματα του μαγαζιού του, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί -στην κυριολεξία- να περπατήσει στην περίφραξη του εργοταξίου.

«Είχαμε την πληροφόρηση ότι τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου, κάτι που τελικά δεν ίσχυσε. Είναι μια πολύ άσχημη εικόνα για το ξενοδοχείο μας. Έρχονται πελάτες και μας κάνουν παράπονα γι' αυτό που βλέπουν από τα παράθυρά τους», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Χρήστος Δήμας, διευθυντής ξενοδοχείου στην Ομόνοια, ο οποίος έχει καταγράψει μια αισθητή μείωση των κρατήσεων στο ξενοδοχείο αυτό το καλοκαίρι. Όπως λέει χαρακτηριστικά, τουρίστες που έχουν κλείσει δωμάτιο έπειτα από μια-δυο ημέρες φεύγουν, γιατί δεν αντέχουν την αποκρουστική εικόνα του εργοταξίου για τις διακοπές τους. Παράλληλα, ο κ. Δήμας επισημαίνει πως αυτό που έχει ανάγκη η Ομόνοια δεν είναι μια ριζική, αισθητική ανάπλαση αλλά τα αυτονόητα, δηλαδή, ασφάλεια, καθαριότητα και φωτισμό.

Συνεχίζονται τα έργα ανάπλασης στην πλατεία Ομονοίας (copyright: Eurokinissi/Γιώργος Στεργιόπουλος)

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Αποστολόπουλο, ο οποίος σημείωσε ότι ανάπλαση πλατείας πέντε στρεμμάτων δεν έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα και συνεπώς τα έργα δεν έχουν καθυστερήσει βάσει του αρχικού προγραμματισμού. «Ίσα ίσα που η ανάπλαση θα γίνει και σχετικά γρήγορα. Άλλες περιπτώσεις πλατειών μένουν και ένα χρόνο ως εργοτάξια», λέει ο κ. Αποστολόπουλος ενώ ξεκαθαρίζει ότι η τελική μορφή που θα πάρει η πλατεία θα κάνει ξανά την Ομόνοια πόλο έλξης για τους Αθηναίους αλλά και τους τουρίστες.

έργαδήμος ΑθηναίωνΟμόνοια