Ελλάδα|13.06.2019 14:11

Διαγνωστικά κέντρα: Προσπάθεια για λύση της τελευταίας στιγμής - Συνάντηση με τον υπουργό

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Λύση της τελευταίας στιγμής φαίνεται ότι αναζητά τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που πρέπει πλέον λόγω των κινητοποιήσεων να πληρώνουν από την τσέπη τους τις διαγνωστικές εξετάσεις. 

Είχε προηγηθεί κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ώστε να βρεθεί έστω την τελευταία στιγμή λύση και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.  Ο υπουργός Υγείας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κλάδου, ζήτησε ωστόσο να μεταβεί το Συντονιστικό όργανο στο υπουργείο Υγείας δεδομένου ότι ο ίδιος θα ταξιδέψει στην εκλογική του περιφέρεια με αφορμή τις εκλογές.

Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι δείχνουν διάθεση να τα βρουν ώστε να σταματήσει η αναστάτωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις διαγνωστικές τους εξετάσεις με τα παραπεμπτικά του Οργανισμού και πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 85% όπως ανακοίνωσε ο κλάδος.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου θα επαναλάβουν το αίτημά τους να μετακινήσει το κονδύλι των 50 εκατ. ευρώ ο υπουργός Υγείας που είναι διαθέσιμο στον ΕΟΠΥΥ και προέρχεται από εισφορές Ευρωπαίων πολιτών, ώστε να διαγραφεί το χαράτσι στα διαγνωστικά κέντρα που στερεί στους εργαστηριακούς γιατρούς περίπου το 70% των εισοδημάτων τους για το 2018. Στην τελευταία συνάντηση πάντως ο υπουργός Υγείας περιορίσθηκε να πει ότι θα διαθέσει επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για το 2019 και όχι το 2018 οπότε και επιβλήθηκε το χαράτσι στον κλάδο το οποίο και ζητά να διαγραφεί.

Όλα ανοικτά

Μετά και το νέο ραντεβού των δύο πλευρών όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, δεδομένου ότι ο κλάδος γνωρίζει ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ετοιμάζεται για αντίστοιχες διαμαρτυρίες και στην επόμενη κυβέρνηση.

Ανδρέας Ξανθόςδιαγνωστικά κέντρα