Ελλάδα|14.06.2019 20:00

Εκδόθηκε στην Ελλάδα Αλβανός που συμμετείχε στη δολοφονία του Aλέξανδρου Σταματιάδη

Ευλαμπία Ρέβη

Στην Ελλάδα εκδόθηκε ο 30χρονος Αλβανός που μαζί με άλλους τρεις ομοεθνείς του  είχαν δολοφονήσει στις 2 Απριλίου 2018 τον 52χρονο επιχειρηματία Αλέξανδρο Σταματιάδη μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά.

Πρόκειται για τον Elvis Gjerji, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 6 Φεβρουαρίου στο Βέλγιο, και τα στοιχεία ταυτότητάς του είχαν δοθεί στη δημοσιότητα με εισαγγελική διάταξη πριν από περίπου πέντε μήνες. Ο Αλβανός κακοποιός είχε διαφύγει αρχικά στην Ιταλία και στη συνέχεια, μέσω Αλβανίας, έφτασε στο Βέλγιο, όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη στο πλαίσιο εκτέλεσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Ο ίδιος και οι συνεργοί του ανήκουν, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., σε σκληρή ομάδα κακοποιών που αποτελείτο από τουλάχιστον δέκα μέλη. Μία εβδομάδα πριν τη δολοφονία του Σταματιάδη, μάλιστα, είχαν πραγματοποιήσει ληστεία ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σε μονοκατοικία της Ιπποκρατείου Πολιτείας με θύμα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στις ταχυμεταφορές και την οικογένειά του.

Επιχείρηση «αγριογούρουνο»

Ο τρόπος με τον οποίο οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί σενάριο της δημοφιλούς αμερικανικής σειράς CSI. Η αρχή έγινε όταν σε αυτοκίνητο που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο εντοπίστηκαν ίχνη αίματος και δύο κάλυκες. Το αίμα, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, όμως, δεν ήταν ανθρώπινο. Ανήκε σε αγριόχοιρο και μάλιστα του συγκεκριμένου είδους «Σαντζγκρόβα». Έτσι τελικώς ονομάστηκε και ολόκληρη η επιχείρηση. Οι κάλυκες από την άλλη ταυτοποιήθηκε ότι προέρχονταν από το ίδιο όπλο με το οποίο έγινε η δολοφονία του επιχειρηματία.

Το αυτοκίνητο είχε εντοπιστεί μερικές ημέρες πριν τη δολοφονία του Σταματιάδη και η συνέχεια της έρευνας επεκτάθηκε στα προφίλ των υπόπτων στο Facebook. Εκεί οι αστυνομικοί εντόπισαν φωτογραφίες  στα οποία οι δράστες «πανηγύριζαν» για το θήραμά τους και έτσι ο χρόνος για αυτούς άρχισε να μετρά πλέον αντίστροφα.

Η εξάρθρωση της οργάνωσης

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. οι Αλβανοί κακοποιοί ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2018. Χτυπούσαν σε διάφορες περιοχές και κυρίες σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Άρτα, Φωκίδα, Αρκαδία και Ηλεία. Έμπαιναν μέσα στα σπίτια – στόχους τους  με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, παραβιάζοντας παράθυρα, μπαλκονόπορτες ή κύριες πόρτες εισόδου, ενώ στις περιπτώσεις των ληστειών, ακινητοποιούσαν τους ενοίκους με την απειλή όπλων. Ήταν αδίστακτοι, ιδιαίτερα βίαιοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι.

Μετά τη δολοφονία Σταματιάδη οι τέσσερις διέφυγαν από τη χώρα, και τα υπόλοιπα μέλη  της οργάνωσης άλλαξαν τη μεθοδολογία τους, συνεχίζοντας τη δράση τους εκτός Αττικής. Επέλεγαν περιοχές όπου πραγματοποιούνταν κοινωνικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τοπικά πανηγύρια, κατά τη διάρκεια των οποίων απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες των οικιών ή καταστημάτων.

Μετά τον εντοπισμό της οικίας-«στόχου» τα μέλη της οργάνωσης χωρίζονταν σε φυσικούς αυτουργούς και τσιλιαδόρους. Οι φυσικοί αυτουργοί έχοντας προμηθευτεί τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία, εισέρχονταν στις οικίες, ενώ ο τσιλιαδόρος αναλάμβανε την ευθύνη να ειδοποιεί τους συνεργούς του για την κίνηση αστυνομικών δυνάμεων, την τυχόν επιστροφή ενοίκων στις οικίες, καθώς και για την πορεία της κοινωνικής εκδήλωσης.

Μετά τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων και την επιστροφή τους στην Αθήνα αναλάμβαναν τη διοχέτευση των κλοπιμαίων σε ενεχυροδανειστήρια, αυξάνοντας τα κέρδη τους.

Αυτοί είναι οι συλληφθέντες

Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες ταυτότητας των συλληφθέντων δίνονται στη δημοσιότητα κατόπιν εισαγγελικής διάταξης. 

(επ.) GJERGJI (ον.) ELVIS του NDUA και της MARA που γεννήθηκε στις 25-2-1989 στην Αλβανία 

(επ.) JASCU ή KOLA ή GIERGJI (ον.) EDMOND ή ADRIAN του FRROK ή MARK και της MARIA που γεννήθηκε στις 8-3-1985 ή 8-3-1989 στην Αλβανία 

(επ.) PEPA (ον.) GENCI ή JORGO του SHEFIT και της XHEVRIE ή XHEVA που γεννήθηκε στις 24-5-1977 στην Αλβανία 

(επ.) FILOPATI (ον.) ARMANDO του GJOVALIN και της MARTINE που γεννήθηκε στις 3-6-1983 στην Αλβανία 

(επ.) HINGA (ον.) GENTIAN του HEKURAN και της BUKURI που γεννήθηκε στις 15-5-1979 στην Αλβανία

αστυνομίαΑλέξανδρος Σταματιάδης