Ελλάδα|16.11.2018 16:09

Νεοφασίστες βεβήλωσαν το Πολυτεχνείο

Ευλαμπία Ρέβη

Σε ένα από τα πανό αναγραφόταν το σύνθημα «Η γενιά του Πολυτεχνείου κατέστρεψε την πατρίδα μας», ενώ σε άλλο έγραψαν «44 χρόνια ψέματα». Στη θέα των αστυνομικών το έβαλαν στα πόδια, χωρίς να προλάβουν να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους, για να γλιτώσουν. Τρεις εξ αυτών, ωστόσο, δεν κατάφεραν να χαθούν στα γύρω στενά και έτσι πέρασαν το κατώφλι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δύο από τους προσαχθέντες είναι άνδρες, ηλικίας 21 και 39 ετών, ενώ το τρίτο άτομο που προσήχθη είναι γυναίκα, ηλικίας 45 ετών. Στην κατοχή τους βρέθηκε μία κόκκινη σημαία με κέλτικο σταυρό. Με βάση τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, και οι τρεις ισχυρίστηκαν ότι το μόνο που ήθελαν ήταν να φωτογραφηθούν έξω από το Πολυτεχνείο έχοντας ανά χείρας τα συγκεκριμένα πανό. Αφού ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τρεις.

Tα φωτογραφικά... ενσταντανέ με τη γαλανόλευκη και την κόκκινη σημαία με τον κέλτικο σταυρό αναρτήθηκαν σε διάφορες εθνικιστικές ιστοσελίδες

Τον σκοπό τους, πάντως, τον εκπλήρωσαν εν μέρει, καθώς κατάφεραν να απαθανατίσουν τους εαυτούς τους με τα συγκεκριμένα πανό στα χέρια με φόντο το Πολυτεχνείο.

Δύο φωτογραφικά τους ενσταντανέ από την πράξη τους αυτή αναρτήθηκαν σε διάφορες εθνικιστικές ιστοσελίδες. Το σκηνικό συμπλήρωνε, εκτός από τη γαλανόλευκη, και η κόκκινη σημαία με τον κέλτικο σταυρό, που βρέθηκε στην κατοχή των προσαχθέντων. «Με δύο πανό που περιγράφουν την αλήθεια έκαναν “εγκαίνια” στις εορταστικές εκδηλώσεις για το πολυτεχνείο (σ.σ.: με μικρό “π”) έλληνες εθνικιστές» ανέφεραν σε μία από αυτές τις δημοσιεύσεις. Οι προσαχθέντες ανήκουν στην ομάδα «Εθνική Κοινωνική Δράση».

Οι ίδιοι στη σελίδα τους κάνουν λόγο για «μία πρωτοφανή δράση εθνικιστών έξω από το Πολυτεχνείο, με δύο συνθήματα που λένε όλη την αλήθεια».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν: «Δεν είμαστε υμνητές, ούτε απολογητές του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Η αλήθεια, όμως, είναι πως μετά την πτώση του συγκεκριμένου καθεστώτος η πατρίδα μας πέρασε στο στάδιο της πραγματικής δικτατορίας». 

Πολυτεχνείο