Ελλάδα|14.11.2018 11:16

Απαλλάχθηκε ο Χρήστος Βερελής για την υπόθεση των 90 τρόλεϊ

Σοφία Σπίγγου

Μετά από 10 χρόνια κλείνει ο φάκελος της υπόθεσης προμήθειας των 90 τρόλεϊ, γνωστή και ως φάκελος «Man», με το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να αποφασίσει την απαλλαγή του πρώην υπουργού Χρήστου Βερελή και άλλων 47 ατόμων, μεταξύ των οποίων και άλλοι γνωστοί πολιτικοί. Υπενθυμίζεται, ότι για την συγκεκριμένη υπόθεση είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα ο κ. Βερελής επικαλούμενος λόγους ευθυξίας, ενώ πλέον του αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση διεκδικώντας αποζημίωση.

Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης με αφορμή δημοσιεύματα, που αναφέρθηκαν τότε σε έρευνες της γερμανικής δικαιοσύνης, η οποία προσπάθησε να συλλέξει στοιχεία για το αν η γερμανική εταιρεία Man είχε διακινήσει μαύρο χρήμα σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Από την έρευνα των γερμανικών αρχών προέκυπτε ότι το συνολικό ποσό που διακινήθηκε από την εν λόγω εταιρεία ήταν 16 εκατομμύρια ευρώ για παράνομες πληρωμές σε διάφορες χώρες.

Με αφορμή αυτές τις πληροφορίες ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2009 η σχετική έρευνα από την Εισαγγελία της Αθήνας, ενώ η δικογραφία διαβιβάστηκε στη συνέχεια σε ειδικό ανακριτή Διαφθοράς από τον οποίο υποβλήθηκαν αλλεπάλληλα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αλλά και τις κυπριακές αρχές.

Τα στοιχεία που έφτασαν στην ελληνική δικαιοσύνη εμφάνιζαν διαφορα ποσά, που είχαν κινηθεί από τη γερμανική εταιρία προς εταιρίες συμβούλων και άλλες κατευθύνσεις. Ωστόσο, σχετικά με ποσό ύψους περίπου 2 εκ. Ευρώ που είχε ως αποδέκτη εταιρεία συμβούλων, δεν προέκυψαν στοιχεία για παράνομες πληρωμές, αφού η εταιρία πράγματι είχε συμβληθεί ως σύμβουλος στην προμήθεια των 90 τρόλευ από τη Man, την υλοποίηση της οποίας ανέλαβε τότε η ελληνικη εταιρεία ΕΛΒΟ.

Από την έρευνα εντοπίστηκε επιπλέον ποσό ύψους 774.999 ευρώ για τα οποία έγινε δεκτό  ότι ήταν έκπτωση εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας προς την ΕΛΒΟ. «Από τα στοιχεία που συνελέγησαν δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον ή ήττον να αποφασίσουν ή να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH» αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο οδηγήθηκε τελικά σε απαλλακτική πρόταση και για τα 48 πρόσωπα που εμφανίζονταν να έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

Εκτός του Χρήστου Βερελή, που είχε διατελέσει πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής που αποφάσισε την αγορά των τρόλεϊ, είχαν εμπλακεί και τα ονόματα άλλων πολιτικών, που είτε τον αναπλήρωσαν ή μετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την εν λόγω προμήθεια, όπως οι Γιάννης Μανιάτης, Γεωργίος Ζαννιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και πολλοί άλλοι.

Μόνον για δύο μη πολιτικά πρόσωπα υπήρξε διαχωρισμός της υπόθεσης, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους μικρά ποσά ως 100 χιλιάδες  και παραπέμφθηκαν σε δίκη. 

Χρήστος Βερελήςτρόλεϊφακελος Man