Στα φαλάφελ αφιερωμένο το doodle της Google
NewsroomΑφιερωμένο στα φαλάφελ, γνωστά και ως ρεβιθοκέφτεδες, είναι το σημερινό doodle της google.
Τα φαλάφελ είναι τηγανητές μπαλίτσες ή δίσκοι φτιαγμένα από αλεύρι ρεβιθιών, από κουκιά ή συνδυασμό και των δύο και αποτελεί παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας, το οποίο πιθανότατα προέρχεται από την Αίγυπτο. Τα φαλάφελ εξελίχθηκαν σε συνήθη μορφή «φαγητού στο χέρι από πλανόδιους» ή γρήγορο φαγητό (φαστ φουντ) της Μέσης Ανατολής.
Τα φαλάφελ συνήθως σερβίρονται μέσα σε αραβική πίτα ή σε ένα είδος αρτοσκευάσματος που ονομάζεται ταμπούν και μοιάζει με τορτίγια. Μπορούν να συνδυαστούν με μία σαλάτα, λαχανικά τουρσιά, καυτερές σάλτσες και σάλτσες από ταχίνι. Τα φαλάφελ κατέχουν εμβληματική θέση στην Ισραηλινή κουζίνα και για πολλούς αποτελούν το εθνικό πιάτο της χώρας.
Η προέλευση των φαλάφελ είναι αμφιλεγόμενη. Η ευρέως επικρατέστερη θεωρία είναι ότι το πιάτο εφευρέθηκε στην Αίγυπτο πριν από περίπου 1000 χρόνια από Κόπτες που τα έτρωγαν ως υποκατάστατα κρέατος τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Από την πόλη-λιμάνι Αλεξάνδρεια έγινα εξαγωγή του πιάτου και της ονομασίας του προς άλλες μεσανατολίτικες περιοχές.Το πιάτο αργότερα μετακινήθηκε βόρεια προς το Λεβάντε, όπου τα ρεβίθια αντικαταστάθηκαν από κουκιά.
Τα φαλάφελ κατέχουν και δύο παγκόσμια ρεκόρ:
- Το μεγαλύτερο φαλάφελ ζύγιζε 74,75 χ.γρ., παρασκευάστηκε στις 28 Ιουλίου 2012 στο Αμμάν της Ιορδανίας από το ξενοδοχείο Landmark. Φτιάχτηκαν με παραδοσιακή συνταγή, από 10 μάγειρες και η μπάλα είχε διάμετρο 130 εκ.
- Το μεγαλύτερο σερβίρισμα από φαλάφελ ήταν 5.173 χγρ. φαλάφελ που σερβιρίστηκαν από τον μάγειρα Ramzi Choueiri και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αλ-Καφάατ, στη Βηρυτό το 2010.
- Ώρα μηδέν για τους αγρότες: Οι κρίσιμες αποφάσεις το Σάββατο στη Νίκαια και τα μηνύματα σε Μητσοτάκη
- Γονίδιο καρκίνου: Πέθανε παιδί στην Ελλάδα που είχε γεννηθεί από το σπέρμα του Δανού δότη - Νοσεί και το αδελφάκι του
- Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Ο νόμος είναι νόμος» - Το πρώτο σχόλιο μετά το αλκοτέστ και το πρόστιμο
- Πώς το DNA των πολικών αρκούδων μεταβάλλεται και προσαρμόζεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής