Ελλάδα|19.06.2019 12:05

Καιρός: Πώς φτάσαµε στο µπαράζ καταιγίδων του Ιουνίου

Newsroom

Εκπληξη προκαλούν στους επιστήµονες τα καιρικά φαινόµενα των τελευταίων ηµερών, όχι τόσο για την ένταση, αλλά για τη διάρκειά τους. Η χθεσινή ήταν η 10η συνεχόµενη µέρα καταιγίδων στην Ελλάδα, µε τους µετεωρολόγους να θεωρούν βέβαιο ότι ο αριθµός τους θα φτάσει τις 12 και ίσως τις 13, αφού ο καιρός θα είναι άστατος και αύριο.

Και η χθεσινή µέρα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τις ξαφνικές και σφοδρές καταιγίδες, τους κεραυνούς και τις χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, από τη Μακεδονία έως την Πελοπόννησο. Σηµαδεύτηκε, δε, από τον θάνατο ενός 37χρονου, ο οποίος χτυπήθηκε από κεραυνό ενώ εργαζόταν στο χωράφι του στον κάµπο του Φενεού στην Κορινθία. Ιδιαίτερα στην περιοχή της πρωτεύουσας το ξαφνικό µπουρίνι που χτύπησε πολλές περιοχές -στην πλατεία Συντάγµατος έπεσε και χαλάζι- ξάφνιασε τους πολίτες.

Ο µετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί στο «Εθνος» ότι τα φαινόµενα των τελευταίων ηµερών εκπλήσσουν σε έναν βαθµό τους επιστήµονες. «Δεν µας εκπλήσσει ότι βλέπουµε καταιγίδες τον Ιούνιο, ο οποίος γενικά χαρακτηρίζεται από αστάθεια. Αυτό που µας κάνει εντύπωση είναι οι 10 συνεχόµενες ηµέρες καταιγίδων, οι οποίες εκτιµούµε ότι θα γίνουν 12 και ίσως 13. Είναι κάτι που δεν συµβαίνει συχνά» επισηµαίνει.

Ο κ. Λαγουβάρδος αποδίδει τα καιρικά φαινόµενα του τελευταίου δεκαηµέρου στις ψυχρές αέριες µάζες της ατµόσφαιρας που βοήθησαν στην ανάπτυξη των καταιγιδοφόρων νεφών και έδωσαν, µεταξύ άλλων, τους περίπου 15.000 κεραυνούς το τριήµερο του Αγίου Πνεύµατος. Ωστόσο, ακόµα δεν είναι σε θέση να κάνει συγκρίσεις µε αντίστοιχα φαινόµενα προηγούµενων ετών.

«Θα πρέπει να περιµένουµε στο τέλος του µήνα να δούµε τα συγκεντρωτικά στοιχεία. Μόνο τότε θα είµαστε σε θέση να κάνουµε συγκρίσεις µε προηγούµενες χρονιές» σηµειώνει. Η αστάθεια δεν αναµένεται να διαρκέσει µέχρι το τέλος του µήνα, αλλά σήµερα οι καταιγίδες θα συνεχιστούν. Τα µετεωρολογικά στοιχεία δείχνουν ότι µόνο η Κρήτη θα µείνει στεγνή, µε εξαίρεση λίγες ασθενείς βροχές στα ορεινά. Κατά τα λοιπά, έστω και µικρής διάρκειας καταιγίδες αναµένονται σε όλη την υπόλοιπη χώρα, µε τα φαινόµενα να είναι πιο έντονα σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Πελοπόννησο. Ο καιρός δεν αναµένεται να είναι διαφορετικός την Πέµπτη, ενώ την Παρασκευή οι καταιγίδες προβλέπεται να περιοριστούν στα ορεινά. Από το Σάββατο ο καιρός θα γίνει ξανά καλοκαιρινός. Οσο για τη θερµοκρασία, αναµένεται να σηµειώσει µικρή άνοδο την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, χωρίς ωστόσο να ξεπεράσει τα επίπεδα των 35 βαθµών.

κεραυνοίκαιρόςκαταιγίδες