Ελλάδα|21.06.2019 23:26

Αντιπρόεδρος ΕΟΦ: Τα 27 ελληνικά εργοστάσια φαρμάκων μπορούν να μειωθούν

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σάλος έχει προκληθεί στην αγορά φαρμάκων αλλά και στους κόλπους του υπουργείου Υγείας, από τη δήλωση του αντιπρόεδρου του ΕΟΦ, Ηλία Γιαννόγλου, ότι στη χώρα μας υπάρχουν 27 εργοστάσια παραγωγής ελληνικών φαρμάκων τα οποία είναι πολλά και θα μπορούσαν και να μειωθούν.

Η δήλωση του κ. Γιαννόγλου, που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια του ιατρικού συνεδρίου HealthWorld, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια στις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr.

Άλλωστε, οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν μάχη για να διατηρηθούν, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς κι αδικαιολόγητες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, ακόμη και στα πολύ φθηνά - γεγονός που απειλεί και τη διατήρησή τους στην ελληνική αγορά.

Να σημειωθεί ότι όσα εργοστάσια ελληνικών εταιρείων υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, παράγουν φάρμακα τα οποία εξάγονται στο εξωτερικό, αυξάνοντας τους δείκτες της ανάπτυξης στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να εκδώσει νέο δελτίο τιμών φαρμάκων με το οποίο θα ανατιμολογούνται όλα τα φάρμακα που σήμερα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και ξεπερνούν τα 6500.

Το νέο δελτίο τιμών δεν θα περιλαμβάνει νέα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία δεν τιμολογούνται, εδώ και περίπου 1,5 χρόνο. Όμως, το νέο δελτίο τιμών, που αναμένεται να εκδοθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, θα περιλαμβάνει και αυξήσεις τιμών κοντά στο 10%, αλλά και μειώσεις που θα αφορούν κυρίως στα γενόσημα φάρμακα. Κάτι που προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, καθώς πολλά εξ αυτών είναι ιδιαιτέρως φθηνά και κινδυνεύουν και με απόσυρση.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αυξήσεις που θα δοθούν στα φάρμακα αναμένεται να είναι ελεγχόμενες, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φοβάται τυχόν προεκλογικές επιθέσεις της ΝΔ αναφορικά με αυτό το μείζον θέμα.  

αντιπρόεδρος ΕΟΦφάρμακαανατιμολογήσεις