Ελλάδα|22.06.2019 20:47

Το 97% των υδάτων κολύµβησης στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικής ποιότητας»

Newsroom

Εξαιρετικής ποιότητας» χαρακτηρίζεται το 97% των υδάτων κολύµβησης της Ελλάδας, ενώ και το σύνολο των ακτών που ελέγχθηκε ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Αυτό επισηµαίνεται στην ετήσια έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας για την ποιότητα των κολυµβητικών υδάτων για το 2018, την οποία ανακοίνωσε η Ειδική Γραµµατεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συνολικά ελέγχθηκαν 1.550 σηµεία (97%), τα οποία ταξινοµούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας» και µόλις 18 σηµεία (1,1%) χαρακτηρίζονται ως «επαρκούς ποιότητας», ενώ υπάρχουν και 30 νέα σηµεία. Τα αποτελέσµατα της παρακολούθησης των υδάτων κολύµβησης µέσω δειγµατοληψιών εγκρίθηκαν ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναρτήθηκαν στο αποθετήριο της ΕΕ, ενώ είναι αυτά που χρησιµοποιούνται, µεταξύ άλλων, και στη διεξαγωγή του προγράµµατος «Γαλάζια Σηµαία», που αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης FΕΕ (Foundation for Environmental Education).

Βάσει των προϋποθέσεων της οδηγίας, το σηµείο δειγµατοληψίας επιλέγεται στον τόπο των υδάτων κολύµβησης όπου αναµένεται το µεγαλύτερο πλήθος λουοµένων ή ο µεγαλύτερος κίνδυνος ρύπανσης. Κάθε χρόνο παρακολουθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυµβητικής περιόδου όλες οι ακτές που περιλαµβάνονται στο ∆ίκτυο Παρακολούθησης, ενώ για το 2019 ο αριθµός των ελεγχόµενων ακτών θα είναι αυξηµένος. Η τελευταία αναθεώρηση του δικτύου έγινε το 2018 και για τη φετινή κολυµβητική περίοδο θα περιλαµβάνει 1.635 ακτές.

Το πρόγραµµα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων της χώρας για την κολυµβητική περίοδο του 2019 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ τα αποτελέσµατα της παρακολούθησης αναρτώνται κάθε µήνα στις ιστοσελίδες ∆ιευθύνσεων Υδάτων, τις οποίες µπορούν να επισκέπτονται οι ενδιαφερόµενοι. Η διαδικασία χαρακτηρισµού της καταλληλότητας των ακτών κολύµβησης διενεργείται κάθε χρόνο υπό τον συντονισµό του υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά µε τα δηµοσιεύµατα, σύµφωνα µε τα οποία αρκετές ακτές εµφανίζονται ακατάλληλες για κολύµβηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζει πως «δεν ανταποκρίνονται σε µετρήσεις πιστοποιηµένων φορέων οι οποίοι συλλέγουν τα δείγµατα και αναλύουν τα αποτελέσµατα ακολουθώντας µε συνέπεια την ευρωπαϊκή οδηγία».

νερόκολύμβηση