Ελλάδα|22.06.2019 19:56

Ο νεφροπαθής που κολυµπά για έναν… µαραθώνιο δωρεάς οργάνων

Βασίλης Ιγνατιάδης

Διπλό µήνυµα για τη διάδοση της δωρεάς οργάνων και για τα οφέλη της άθλησης στέλνει ο 52χρονος νεφροπαθής, Βασίλης Μάρκου, ο οποίος αύριο θα λάβει µέρος σε κολυµβητικό αγώνα 5 χιλιοµέτρων στον Παγασητικό Κόλπο.

Αιµοκαθαρόµενος τα τελευταία 23 χρόνια, ο Λαρισαίος ερασιτέχνης αθλητής, µε πανελλήνιες διακρίσεις σε κολυµβητικούς αγώνες νεφροπαθών σε πισίνα, θα επιχειρήσει για πρώτη φορά τη συµµετοχή του σε αγώνα µαραθώνιας κολύµβησης ανοικτής θαλάσσης, για την οποία προετοιµάζεται εντατικά τους τελευταίους τέσσερις µήνες, µε την καθοδήγηση του προπονητή του και υπό την επίβλεψη της γιατρού του.

«Η δωρεά οργάνων είναι δώρο ζωής και ελπίδας για τους ανθρώπους που περιµένουν επί χρόνια για ένα µόσχευµα. Το µήνυµα αυτό πρέπει να ακουστεί σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσµο. Αυτό είναι το κίνητρο της προσπάθειάς µου» λέει στο «Εθνος» ο κ. Μάρκου, διευκρινίζοντας πως «για να µη νοµίσει κανείς πως το κάνω τώρα, επειδή βρίσκοµαι στη θέση του ασθενούς, δηλώνω πως έχω κάνει αίτηση για να γίνω δωρητής οργάνων µόλις συµπλήρωσα το 18ο έτος της ηλικίας µου, 11 ολόκληρα χρόνια πριν αρρωστήσω».

«Πράσινο φως»

Αντίθετα µε την κοινωνική του ενεργοποίηση, ο 52χρονος Λαρισαίος δεν είχε καµία σχέση µε τον αθλητισµό και τη σωµατική άσκηση µέχρι την ηλικία των 29 ετών, όταν παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια. Επισκέφθηκε τυχαία την πισίνα µε φίλους και γνώρισε εκεί τον προπονητή Ηλία Παπαναγιώτου, ο οποίος τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί µε την κολύµβηση.

Αφού πήρε το «πράσινο φως» από τη νεφρολόγο Αθηνά Γόµπου, που τον παρακολουθεί, έβαλε την άθληση στην καθηµερινότητά του. «Ο αθλητισµός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας µου, στην άµβλυνση των αρνητικών συνεπειών της αιµοκάθαρσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής µου. Η κόπωση, η αρνητική διάθεση και η κατάπτωση του οργανισµού έπειτα από µια αιµοκάθαρση µειώνονται µε την άσκηση και έτσι έχω βρει την ισορροπία µου. Παροτρύνω και άλλους νεφροπαθείς, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, να ξεκινήσουν να το κάνουν» επισηµαίνει.

Ο Βασίλης Μάρκου έχει στο ενεργητικό του έως σήµερα 4 χρυσά µετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήµατα Νεφροπαθών και Μεταµοσχευµένων -από δύο σε αγώνες 200 και 400 µέτρων αντίστοιχα- ενώ στοχεύει τον επόµενο χρόνο να συµµετάσχει για πρώτη φορά και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθληµα. Φέτος αποφάσισε να δοκιµάσει για πρώτη φορά τις δυνάµεις του σε διαδροµές µαραθώνιας κολύµβησης στην ανοικτή θάλασσα και δήλωσε συµµετοχή στον 4ο Κλασικό Μαραθώνιο Κολύµβησης στη µνήµη του Ιάσονα Ζηργάνου, που θα πραγµατοποιηθεί αύριο στον Παγασητικό Κόλπο.

Συγκεκριµένα, θα συµµετάσχει στη µικρή διαδροµή των 5 χιλιοµέτρων, από τα Πλατανίδια έως την Αγριά του Βόλου. «Τα τελευταία δύο χρόνια συνόδευα φίλους µου που συµµετείχαν στη µεσαία διαδροµή των 11 χιλιοµέτρων και αναρωτήθηκα γιατί να µην το κάνω κι εγώ. Πήρα το ΟΚ από τον προπονητή και τη γιατρό µου και δήλωσα συµµετοχή» λέει και προσθέτει: «Εχω κάνει τη διαδροµή σε προπόνηση στην πισίνα, πιστεύω πως θα καταφέρω να τη βγάλω σε έναν χρόνο κοντά στις 2 ώρες και 15 λεπτά µε δυόµισι ώρες. Ηδη σκέφτοµαι και τον επόµενο αγώνα. Ισως αυτός να είναι ο διάπλους της λίµνης Πλαστήρα, στις 4 Αυγούστου».

Κανό συνοδείας Ειδικά για τον συγκεκριµένο αθλητή οι διοργανωτές του αγώνα έχουν προβλέψει να ακολουθείται από κανό συνοδείας, που θα παρακολουθεί τη διαδροµή του και θα τον τροφοδοτεί µε νερό, ισοτονικά, τζελ και ό,τι άλλο χρειαστεί για υποστήριξη.

Ο ίδιος, µε απόφαση της γιατρού του, θα υποβληθεί σε αιµοκάθαρση εκτάκτως σήµερα, µία µέρα πριν από τον αγώνα, αντί για την Παρασκευή, προκειµένου να είναι πιο ελαφρύς σε υγρά και να έχει τη δυνατότητα ενυδάτωσης στη διάρκεια του αγώνα. «Τα τελευταία τρία χρόνια µπαίνω στον τεχνητό νεφρό τρεις φορές την εβδοµάδα -κάθε ∆ευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή-, έχω ταλαιπωρηθεί πολύ, έχω κάνει παράλληλα και πέντε µεγάλες εγχειρήσεις, αλλά δεν το βάζω κάτω. Αυτό είναι και το µήνυµά µου προς τους άλλους αιµοκαθαρόµενους. Ναι, αντιµετωπίζουµε ένα σοβαρό πρόβληµα, αλλά µπορούµε να το ξεπεράσουµε. Η ζωή είναι µπροστά» επισηµαίνει.

Ο φιλανθρωπικός µαραθώνιος κολύµβησης του Παγασητικού, µε τρεις διαδροµές, 29, 11 και 5 χιλιοµέτρων, διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά, στη µνήµη του Βολιώτη αθλητή Ιάσονα Ζηργάνου (1909-1959), ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιστορία και πρώτος επίσηµα καταγεγραµµένος Ελληνας που διέσχισε κολυµπώντας το στενό της Μάγχης. Μέχρι σήµερα παραµένει ο µοναδικός που το έχει πετύχει τέσσερις φορές.

αιμοκάθαρσηνεφροπαθείςΒασίλης Μάρκου